Осигуровки и за доходи от продажби в интернет Хората, които извършват стопанска дейност, с вноски като еднолични търговци

20 години навърши Дневният център за деца с увреждания в Дебелец

100 декара от сметището край село Цалапица горят

Премиерът Борисов в Болярово: Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим (СНИМКИ и ВИДЕО)

Компании изтеглят капитали от страната Чуждестранните инвестиции са отрицателни

В ДАНС се проведе среща във връзка с предоставяне на информация по искане на главния прокурор

Дистанционна специалност обмислят за джипитата През есента започва изграждане на национална педиатрия

Изяли сме 12 000 тона мед от трети страни

Евакуираха Айфеловата кула, след като бе забелязан мъж, катерещ се по нея

Деми Роуз като гръцка богиня (СНИМКИ)

Намериха тялото на 68-годишен мъж в Кърджалийско

Проверяват уиски и бонбони за двоен стандарт Изследвания показаха, че цените в България са по-високи, а качеството по-ниско

Експерти ще купят едни и същи продукти от големите вериги в България и други пет държави в ЕС.

Сравняват 7 групи храни у нас и в още 5 държави

Резултатите готови до края на годината

Ново изследване дали у нас се продават храни второ качество започва Комисията за защита на потребителите. За пръв път проби ще се взимат от спиртни напитки, като уиски, водка и джин. Изследвания ще се правят още на макарони, млечни продукти, шоколади и бонбони, зехтин, подправки и консерви. Те са избрани, защото са най-разпространени на пазара на ЕС, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Експерти на комисията ще купят по 3 или 4 броя от даден продукт на една и съща марка от големите вериги у нас и в други 5 държави – Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, които са с различна степен на икономическо развитие.

След това ще бъдат направени няколко анализа – съпоставка на етикетите, физико – химичен анализ и органолептичен, за да се види дали има разлики в продуктите, предназначени за нашия и за другите пазари в ЕС. За пръв път тези изследвания ще бъдат направени по новата единна методика, приета от ЕК.

Досега Българската агенция по безопасност на храните направи няколко подобни проучвания за двоен стандарт при храните. При едно от тях се установи, че 15 от 30 изследвани храни са по-евтини в Западна Европа, отколкото у нас. Друго показа съществени различия в състава на захарни изделия, безалкохолни напитки, млечни и месни храни в страни като Германия и Австрия спрямо тези у нас.

Според д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „ Безопасност на храните” в БАБХ, най-фрапиращ е бил случаят с адаптирано мляко за малки деца, където калцият, калият и фосфорът са били с два пъти по-малко съдържание от същия продукт в Европа.

Резултатите ще бъдат готови до края на годината.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Да проверят измамниците от кока кола с глюкозо фруктозия сироп. Дето се хваща диабет от него

  2. Да проверят измамниците от кока кола с глюкозо фруктозия сироп. Дето се хваща диабет от него…

  3. Да проверят измамниците от кока кола с глюкозо фруктозия сироп. Дето се хваща диабет от него…

  4. И при бкп имаше подобни идиотизми – да крадем ноу хау, но не им бяха нужни 7 месеца за 7 храни…

  5. Няма двоен стандарт. Кроасани 7days, в България е по-евтин от същия в Гърция. Правят ги тук на едно и също място, в Гърция е с по-голям грамаж и повече шоколад. Любимата Фанта в Гърция последно беше 1.60-1.80 евро за 1.5 литра/ 2.50 лв за 2 литра в България. Тук има 5% портокалов сок, в гръцката 20%, разликата е голяма. Няма двоен стандарт. 🙂 Сигурно има и други примери, немска Нутела не ми хареса, гръцката и нашата по-вкусна.

  6. Няма двоен стандарт. Кроасани 7days, в България е по-евтин от същия в Гърция. Правят ги тук на едно и също място, в Гърция е с по-голям грамаж и повече шоколад. Любимата Фанта в Гърция последно беше 1.60-1.80 евро за 1.5 литра/ 2.50 лв за 2 литра в България. Тук има 5% портокалов сок, в гръцката 20%, разликата е голяма. Няма двоен стандарт. 🙂 Сигурно има и други примери, немска Нутела не ми хареса, гръцката и нашата по-вкусна.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.