Проверяват уиски и бонбони за двоен стандарт

Експерти ще купят едни и същи продукти от големите вериги в България и други пет държави в ЕС.

Изследвания показаха, че цените в България са по-високи, а качеството по-ниско

Сравняват 7 групи храни у нас и в още 5 държави

Резултатите готови до края на годината

Ново изследване дали у нас се продават храни второ качество започва Комисията за защита на потребителите. За пръв път проби ще се взимат от спиртни напитки, като уиски, водка и джин. Изследвания ще се правят още на макарони, млечни продукти, шоколади и бонбони, зехтин, подправки и консерви. Те са избрани, защото са най-разпространени на пазара на ЕС, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Експерти на комисията ще купят по 3 или 4 броя от даден продукт на една и съща марка от големите вериги у нас и в други 5 държави - Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария, които са с различна степен на икономическо развитие.

След това ще бъдат направени няколко анализа - съпоставка на етикетите, физико - химичен анализ и органолептичен, за да се види дали има разлики в продуктите, предназначени за нашия и за другите пазари в ЕС. За пръв път тези изследвания ще бъдат направени по новата единна методика, приета от ЕК.

Досега Българската агенция по безопасност на храните направи няколко подобни проучвания за двоен стандарт при храните. При едно от тях се установи, че 15 от 30 изследвани храни са по-евтини в Западна Европа, отколкото у нас. Друго показа съществени различия в състава на захарни изделия, безалкохолни напитки, млечни и месни храни в страни като Германия и Австрия спрямо тези у нас.

Според д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „ Безопасност на храните” в БАБХ, най-фрапиращ е бил случаят с адаптирано мляко за малки деца, където калцият, калият и фосфорът са били с два пъти по-малко съдържание от същия продукт в Европа.

Резултатите ще бъдат готови до края на годината.

Коментари

Задължително поле