Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар

Организатор на форума в София е Центърът за насърчаване на сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.

Търговското салдо за 2023 г. е 395 млн. щатски долара, а през 2022 г. е 52 млн. щ. д.

Започнати са 34 процедури за двустранно одобрение

С над 37 на сто е нараснала търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай през 2023 г., отчете служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов при официалното откриване на Българо-китайски бизнес форум.

Износът на български стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. в сравнение с 2022 г. По думите му, водещите селскостопански продукти в българския експорт за китайския пазар през 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г. са царевицата и кюспетата от слънчоглед.

През 2023 г. страната има положително търговско салдо, което възлиза на 395 млн. щ. д., при 52 млн. щ. д. за 2022 г. Служебният земеделски министър обяви, че са започнати 34 процедури, като 11 от тях вече са приключени с подписване на съответните протоколи и двустранно одобрение на сертификатите.

Във форума в София участват 7 китайски фирми от различни сектори - митническо обслужване и внос-износ на храни, интелигентни хранителни пазари, автомобилна промишленост, изкуствен интелект и безпилотни тежкотоварни превозни средства, интелигентно осветление, строителство и търговски изложения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика