Продажбите на коли нараснаха с 34% през март

В ЕС ръстът е с 87%

Продажбите на нови коли в България през март нараснаха с 33,9%, обявиха от Европейската асоциация на производителите на автомобили. През март в страната са регистрирани 2155 автомобила, при 1609 за същия месец на миналата година.

Общо за страните от ЕС ръстът в продажбите на нови автомобили през март е с 87,3%. Това се дължи на огромния спад на сделките през март миналата година, когато заради пандемията бяха въведени ограничителни мерки в страните от ЕС. В момента пандемията продължава, но хората вече свикнаха с новите правила за спазване на социална дистанция и се връщат към нивата на потребление от преди разпространението на Covid-19. През март тази година в страните от ЕС са регистрирани над 1 млн. нови коли, при 576 хил. през същия месец на миналата година.

В шест държави от ЕС има трицифрен ръст на продажбите на нови коли. Най-голямо е увеличението на регистрираните автомобили в Италия – с 497,2%. На следващите места са Франция (+191,7%), Австрия (+177,1%), Словения (+157,6%), Гърция (+140%) и Испания (+128%). Най-малък е ръстът на сделките в Унгария – само с 8,3%.

Общо за първите три месеца на годината в ЕС са продадени над 2,56 млн. автомобила, което е ръст с 3,2% на годишна база. Този резултат е постигнат благодарение на добрите продажби през март. През януари и февруари продължаваше да има спад на сделките на гдишна база, съответно с 24% и с 19,3%.

В България обаче, за първите три месеца на годината са регистрирани 5584 нови коли, което е с 5,8% по-малко спрямо същия период на миналата година. Най-голям спад за тримесечието има в Португалия (-31,5%), а най-голям ръст в Швеция – с 37,4%.

 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес