Продължение на „Под игото” с ново издание

Корицата на новото издание от ИК “Кръг”.

Боримечката вече е заможен, селски кмет и депутат

Романът на Вазов “Нова земя” е оспорван и хулен още с появата си през 1896 г.

Четвърт век след последното си издание и в навечерието на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов (9 юли 1850 г.) неговият оспорван роман “Нова земя” излиза отново на книжния пазар от издателство “Кръг”.

Дизайнерът Капка Кънева оформя епичния летопис за следосвобожденска България в нов том с част от оригиналните илюстрации на Обербауер.

Романът “Нова земя”, написан като продължение на “Под игото”, е сред най-малко издаваните произведения на Вазов. За първи път той излиза през 1896 година. “За жалост критиката, сякаш по един заговор, нападна “Нова земя” най-безпощадно - споделя писателят пред проф. Иван Шишманов - Едва ли друга българска книга е предизвиквала такъв поток от хули, отричания и нападки. Тия хули силно ме оскърбиха и обезсърчиха, защото аз намирах, намирам и днес, че като историко-битов роман “Нова земя” стои може би по-долу от “Под игото”, но го надминава като художествено произведение.”

В “Нова земя” писателят събужда част от познатите образи от “Под игото”, а други от новите герои са наследници на известните характери. Така например Найден Стремски е син на чорбаджи Марко. Появява се и Иван Боримечката, но леко променен - вече е заможен, селски кмет и депутат.

Догодина Народният театър “Иван Вазов” ще отбележи 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература с постановка по “Нова земя”.

Коментари

Задължително поле