На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Проекти за над 17 милиарда лева с пари от ЕС са изпълнили общините за 12 години

Проекти за над 17 милиарда лева са изпълнили общините с помощта на евросредства от 2007-ма година досега. Това отчетоха от националното сдружение на общините на своята заключителна конференция за този кметски мандат, предаде БНТ.

Въпроси кметовете могат да отправят към министъра на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието. В тези области са най-многото вложени средства. Според изчисленията на общините, в момента всяка община е получила по 24 проекта на средна стойност 2,6 млн. лв. От общините отчетоха, че това е недостатъчно и се надяват на увеличение на бюджетите в следващия програмен период след 2021 г. Отчетоха и няколко проблема като липсата на държавна, регионална политика, лошото състояние на администрация, проблеми с обществените поръчки, липсата на връзка между вложените евросредства и резултатите от тях.

Специален гост на днешната конференция беше вицепремиерът Томислав Дончев, който обърна внимание на общините, че въпреки постигнатите успехи, е добре да не „слагат розови очила“, а да продължат за по-доброто развитие в бъдеще.

„Трябва да променим модела, с който дискутираме, анонсираме, обясняваме на гражданите какво правим. Естествено то ще фигурира под формата на нормативни изисквания, но призив от моя страна. Живеем в други обществени реалности. За мен това трябва да бъде един от ключовите приоритети и всички свръхусилия в тази посока няма да са излишни“, каза Дончев.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, коментира: „Всички виждаме, че България е различна на север и на юг от стара планина. Наистина една от причините е инфраструктурата, магистрала „Тракия“, около която възникнаха нови индустрии, бизнеси и работни места. С изграждането на „Хемус“ и вертикалните транспортни връзки очакваме да се преобрази Северна България, защото добрата инфраструктура е предпоставка за икономическо развитие и растеж“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.