Проекти за над 17 милиарда лева с пари от ЕС са изпълнили общините за 12 години

Проекти за над 17 милиарда лева са изпълнили общините с помощта на евросредства от 2007-ма година досега. Това отчетоха от националното сдружение на общините на своята заключителна конференция за този кметски мандат, предаде БНТ.

Въпроси кметовете могат да отправят към министъра на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието. В тези области са най-многото вложени средства. Според изчисленията на общините, в момента всяка община е получила по 24 проекта на средна стойност 2,6 млн. лв. От общините отчетоха, че това е недостатъчно и се надяват на увеличение на бюджетите в следващия програмен период след 2021 г. Отчетоха и няколко проблема като липсата на държавна, регионална политика, лошото състояние на администрация, проблеми с обществените поръчки, липсата на връзка между вложените евросредства и резултатите от тях.

Специален гост на днешната конференция беше вицепремиерът Томислав Дончев, който обърна внимание на общините, че въпреки постигнатите успехи, е добре да не „слагат розови очила“, а да продължат за по-доброто развитие в бъдеще.

"Трябва да променим модела, с който дискутираме, анонсираме, обясняваме на гражданите какво правим. Естествено то ще фигурира под формата на нормативни изисквания, но призив от моя страна. Живеем в други обществени реалности. За мен това трябва да бъде един от ключовите приоритети и всички свръхусилия в тази посока няма да са излишни", каза Дончев.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, коментира: "Всички виждаме, че България е различна на север и на юг от стара планина. Наистина една от причините е инфраструктурата, магистрала "Тракия", около която възникнаха нови индустрии, бизнеси и работни места. С изграждането на "Хемус" и вертикалните транспортни връзки очакваме да се преобрази Северна България, защото добрата инфраструктура е предпоставка за икономическо развитие и растеж".

Коментари

Задължително поле