Проекти за над 300 млн. лв. за Пловдив и региона чакат завършване

Проекти за над 300 милиона лева в Пловдив и региона чакат завършване. Това стана ясно по време на кръглата маса по транспорт и регионално развитие и благоустройство с участието на бившия премиер Бойко Борисов и министрите в кабинета му Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Владислав Горанов.

Най-големият е свързан с цялостната реконструкция на жп възел Пловдив, който включва пробив под Централна гара и свързване с подлез на бул. "Васил Априлов" и "Македония". След тях са изграждането на 4-лентов път Пловдив-Асеновград, за който има осигурени 25 млн.лв., и ремонт на Околовръстното шосе.

"Тези проекти са най-важни за региона и са с национално значение. Другите важни проекти, макар и да не са свързани с Пловдив, са довършване на автомагистрала "Хемус" и пътя Ботевград-Мездра. Това са важните неща. Всички други проектчета остават на заден план", коментира Бойко Борисов, който сподели и главната си тревога за близкото бъдеще на страната ни. "Изборите на 26 март ще минат и ще отминат, а после трябва изключителна воля от страна на победителите на изборите за създаване на правителство", допълни експремиерът.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова изтъкна четири приоритета в програмата на ГЕРБ за развитие на сектора на национално ниво: оперативна програма "Региони в растеж", въвеждане на тол система, саниране и ВиК система.

"Нужно е да се подмени подземната инфраструктура. Предвиждаме въвеждане на електронна винетка от дата до дата за леките автомобили и електронна такса за тежкотоварните автомобили за изминато разстояние. При въвеждане на тази смесена система очакваме приходите от пътни такси да се увеличат двойно и да достигнат до 1 милиард лева годишно. Това ще позволи да инвестираме в инфраструктурата на междуградските пътища", коментира Лиляна Павлова. Според нея националната програма за енергийна ефективност има важни социални и икономически ефекти за населението.

"Санирането гарантира 30-40 години по-дълъг живот за жилищните сгради. Това е програма, създадена на 100% за гражданите, за да живеят хората по-добре", допълни Павлова.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле