Проект на програма „Актуализация на програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на Община Благоевград“ бе подложен на публично обсъждане

????????????????????????????????????

Проектът на програма „Актуализация на програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на Община Благоевград“ бе подложен на публично обсъждане в Благоевград. Той се финансира чрез средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.

Акцентите, заложени в Програмата бяха представени от заместник- кметът по европейски проекти и програми на община Благоевград Зорница Кралева, заместник- кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева, ръководителят на проекта Диана Стефанова,еколог на Община Благоевград и консултантът по програмата Евгения Андреевска, представител на фирмата, изпълнител по проекта.

Основната цел е да се актуализира съществуващата Програма за намаляване на вредни емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на Община Благоевград чрез изготвянето на комплексна програма за достигане на установените норми на замърсителите – фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди. Специфичната цел на проектното предложение е намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване на количествата на ФПЧ10 и ПАВ.

Мерките, които се предвижда да бъдат взети на местно ниво, са свързани с газифициране на битовия сектор – поетапно увеличаване броя на домакинствата отопляващи се с газ от централен източник. Също така подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, поставяне на филтри за ФПЧ10 на комините на горивни инсталации на твърдо гориво. Предвижда се обновяване на автобусите от градския транспорт, с автобуси, отговарящи най-малко на стандарт за вредни емисии ЕВРО 5, автобуси на газ и/или електро- и хибридни автобуси. Сред мерките са включени и въвеждане на зони с ниски емисии, редовно измиване на основните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублокови пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в добро състояние на пътната настилка, контрол на строителните дейности на територията на общината. Срокът за изпълнение на проекта е 13 месеца, като началото бе поставено на 14 юни 2017 г. Общата стойност на проекта е 98 140,00 лв., от тях финансирането от Кохезионния фонд на ЕС е 83 419,00 лв., представляващи 85% от БФП и национално съфинансиране в размер на 14 721,00 лв., представляващи 15% от БФП “.

По време на общественото обсъждане присъстваха специалисти и граждани. Бяха поставени акценти и върху съдействието на гражданите при реализирането на проекта, които според направено проучване, са готови с лични средства също да участват в неговата реализация. Поставена бе кутия за мнения и предложения, в която всеки желаещ,имаше възможност да представи и своята гледна точка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони