Произведоха безхмелна бира с вкус на хмел

Снимка: Архив

Изследователи съобщиха, че са успели да произведат безхмелна бира с чудесен вкус на хмел, като са използвали генни технологии, предаде Франс прес.

Агенцията цитира публикация в научното списание "Нейчър комюникейшънс". През последните години пивоварите изпитват все по-остра нужда от хмел, обяснява съавторът на изследването Чарлз Денби от университета Бъркли в Калифорния. За да бъде отгледана тази култура за пивоварната промишленост, тя се нуждае от големи количества вода и торове. Етеричните масла, съдържащи се в цветовете на хмела, дават типичния вкус на пенливата течност.

Калифорнийските учени са успели да синтезират вкуса на две от съставките на на споменатите етерични масла. Те са включили ДНК на мента и на босилек в бирената мая. Споменатите две молекули, идентифицирани от калифорнийския екип, присъстват и в други растения. Освен в ментата и босилека, те се съдържат в маслините и ягодите.

Генномодифицираното подобие на хмел е било тествано от професионални дегустатори при произведената с него бира. Молекулите били включени в маята и вкусът на хмел е бил дори по-силно изразен в сравнение с традиционната бира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини