Производители и доставчици на електроенергия обявяват исканията си за нови цени на тока от юли

Снимка: Pixabay

До края на деня производителите и доставчиците на електроенергия трябва да обявят исканията си за нови цени на тока от юли, предаде БНТ. Очаква се повечето от компаниите да поискат увеличение, както всяка година. Според разпоредбите на закона, след като обявяват исканията си, дружествата трябва в срок до 31 март да ги внесат официално в Комисия за енергийно и водно регулиране. Тя има срок до края на юни, за да вземе решение за новите цени.

През миналата година доставчиците на ток поискаха средно увеличение от около 4% на крайните цени на тока за бита. Тогава регулаторът реши токът да поскъпне минимално – под 1% единствено за абонатите на ЕВН в Южна България. В Западна където доставчик е ЧЕЗ, цените бяха задържани, а в Североизточна при „Енерго про“ дори имаше намаление от близо 1 на сто.

Една от причините за корекциите в цените освен исканията на крайните доставчици е и промяна на цените на производителите. През миналата година увеличение поискаха по-големите държавни централи – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“. За по-висока цена настояваше и Националната електрическа компания. Очакванията на експерти от сектора са, че това ще се повтори и тази година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Картинката е ясна ….вдигайте цените . Резултата ще е прекрасен – колкото повече хора напускат държавата толкова по-добре.
    Изпитвам удовлетворение че населението НЕПРЕКЪСНАТО НАМАЛЯВА и по-точно, че МЛАДИТЕ ХОРА НАПУСКАТ държавата.
    Към всички – от това държава не става – теглете си парите продавайте и се махайте от тук.

  2. Вдигат цените,а заплатите и пенсиите си стоят мизерни. И аз се чудя вече дали да не ритна кросното тук. Терминал 2 все повече ми намига.

  3. Никъде по света, няма такова увеличение и всяка година. увеличението става един път на няколко години и с минимален % като с подобен % се вдигат пенсии, заплати помощи. Много хора вече се оплакват публично, че със заплата от 350-450 лв на мес. не могат да плащат изкуствено надутите сметки от по 300-350 лв на мес. А то не е само енергията, мафиотите са пуснали ръце на много места и вдигат ли вдигат без да се съобразяват с доходите на населението, което е само по себе си ЛУДОСТ и убийство. Предлагаме да се напише писмо до интер комисия за правата на човека и да се изложи проблема…Това разбира се трябва да се направи от подобните комисии в България. Направено ли е нещо в тази област?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.