Проклятието на милионерите

Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola reacts during the UEFA Champions League round of 16 football match between Monaco and Manchester City at the Stade Louis II in Monaco on March 15, 2017. / AFP PHOTO / Valery HACHE

Два са клубовете, които генерират най-голяма омраза по света. „Пари Сен Жермен“ и „Манчестър Сити“ са собственост на шейхове, които хвърлят не милиони, а милиарди за съставите си. Останалите грандове злобеят силно и постоянно притискат УЕФА да разследва богаташките клубове за финансов феърплей. Има ли нарушение? УЕФА казва: „Почваме ги!“ И после тихомълком делата остават в някое швейцарско чекмедже.

Само милионите в Шампионска лига не печелят мачове. В годините съдиите редовно са узаконявали предимство на големите. Днес ВАР е големият герой. Първо спря ПСЖ срещу „Манчестър Юнайтед“ с дузпа в последната минута. Сега отмени гол на „Манчестър Сити“ срещу „Тотнъм“ заради засада. Толкова тънки положения, но...

ПСЖ и „Сити“ хвърлят милиони, но не могат да стигнат дори до финала на Шампионската лига. Превърнаха се в „рицарите на владеенето на топката“. Какво им пукаше на „Манчестър Юнайтед“ и „Тотнъм“, че повече тичаха без нея? Накрая се гледат резултатите. А за баровците от Персийския залив купата с големите уши остава мираж. Единствено Роман Абрамович като едноличен собственик и властелин триумфира през 2012 година с „Челси“ в най-комерсиалния турнир в света.

„Сити“ и „Тотнъм“ направиха мач, за който с години ще се говори. Победата с 4:3 вгорчи химна „Синята луна“ над стадион „Итихад“. А драмата? О, тази драма. Игра ли с ръка Фернандо Йоренте при третия гол за „шпорите“? Никой не може да каже с точност. Дълго съдията Джунейт Чакър плъзгаше пръст по екрана на ВАР и накрая посочи центъра. Гол! На финала на драмата в добавеното време Пеп Гуардиола летеше в облаците от радост при петия гол на Рахим Стърлинг и крайна победа. След точно 68 секунди еуфория стадиона сякаш се срути върху него. Попадението се отмени заради засада. Каква болка, но и каква справедливост!

Гуардиола не си научи урока. През 2016 година като треньор на „Байерн“ доминира като гост на „Атлетико“ и падна с 0:1. На реванша баварците владееха 80 процента топката и победиха с... 2:1. Дежа вю, Пеп! Без да се стреля по вратата особено във финален щурм, голове трудно се вкарват.

Явно когато Гуардиола е далеч от своя роден „Барселона“, дори финалът на Шампионската лига е недостижим за него. Два пъти триумфира в турнира с каталунците. През 2009-а донесе първия требъл на „Барса“. След два сезона превзе „Уембли“ и за втори път подчини „Манчестър Юнайтед“.

„Байерн“ привлече Гуардиола не за титли в Бундеслигата, а за триумф в Шампионската лига. Пеп наследи Юп Хайнкес веднага след требъла. Но... нищо повече от шампион на Германия. „Манчестър Сити“ го взе за Шампионската лига, но... нищо повече от шампион на Англия. Факт е, че отборите на Гуардиола играят прекрасен футбол в стил „тики така“. Дойде ли тежкият момент обаче, дойде ли време за бой последен в стил „щик в щик“, водените от него отбори губят. Преди година „Сити“ се срина срещу „Ливърпул“ на четвъртфинал, сега срещу „Тотнъм“ на същата фаза. Дори „гражданите“ да направят требъл в Англия, сезонът ще е горчив за шейх Мансур и скъпоплатените му легионери.

Шампионската лига обаче може да се радва. На полуфинал ще играят отбори, които никой не е слагал в сметките. Без селекция през сезона „Тотнъм“ е във финалната четворка. Чакат го „лудите млади“ от „Аякс“. Който и да е на финал, ще е романтика. А на финала? Дотам ще се стигне в битката на петкратните еврошампиони - „Барселона“ и „Ливърпул“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят