Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

„Умни градове“ се срещат в Тел Авив Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини

На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция”

Мустафа Карадайъ от Барутин: Силни сме, когато сме обединени! Не допускайте да ни разделят отново!

Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Млади рокаджии показаха откъде изгрява слънцето Групата набира скорост с втори сингъл и видеоклип

Осъдиха словенски политик за сексистки забележки към журналистка

Британската полиция опитва да възстанови маршрута на колата на Скрипал

Прокопиев гласи Илиана Цанова за еврокомисар

Цанова участва във всички организирани от „Капитал“ събития.

За целта както в София, така и в Брюксел, вече повече от три месеца се водят задкулисни преговори и се подготвя основата за лансирането на кандидата на кръга „Капитал“.

Подкрепа за кандидатурата на кръга „Капитал“ засега е осигурена от австрийския еврокомисар Йоханес Хан, който в този състав на ЕК отговаря за разширяването на ЕС.

Кой ще е следващият български европейски комисар, особено силно вълнува олигархичния кръг „Капитал“ в последните месеци. След като в продължение на шест години олигархът Иво Прокопиев имаше привилегията да се ползва от услугите на персоналния си еврокомисар Кристалина Георгиева, амбициите му са да уреди свое протеже за неин наследник.

С ролята на лобист за персоналния кандидат на обвиняемия олигарх за следващ български еврокомисар се е нагърбил лично доскорошният президент Росен Плевнелиев. Планът на дуото Прокопиев-Плевнелиев е наследник на „тяхната“ Георгиева, макар и с половингодишно закъснение, да бъде отново „тяхна“, този път – Илиана Цанова.

Последващото ангажиране на безработния Плевнелиев се е наложило, защото с тази роля е било немислимо да се нагърби позорно принудената да напусне Брюксел доскорошна вицепрезидентка на ЕК Кристалина Георгиева. Заради скандалното си поведение през последните години, в които бе ползвала позицията на високопоставен европейски представител, за да урежда кандидатурата си за генерален секретар на ООН, с което попречи и на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова да заеме престижния пост, вратите на „Берлемон“ за Георгиева са затворени. Поне докато начело на комисията е Жан-Клод Юнкер. Публично известен факт е, че началникът на кабинета на Юнкер – Мартин Зелмер, смятан за „сивия кардинал“ на настоящата Еврокомисия – стана причина след фиаското с кандидатурата й за ООН Кристалина Георгиева да търси спешно бягство от Брюксел и да приеме да бъде компенсирана от дългогодишния си ментор и „закрилник“ Джордж Сорос чрез специално открито за нея работно място в Световната банка.

Илиана Цанова е ключов кадър на задкулисния кръг „Капитал“, ако се съди по имиджовите материали в поръчковите издания на „Икономедиа“. Цанова дори бе вариант за служебен министър-председател, но за да „съхрани“ кандидатурата й за български еврокомисар, Плевнелиев предпочете да остави правителството на Борисов да управлява в оставка до встъпването в длъжност на новия държавен глава Румен Радев. Някъде по това време започва и същинската подготовка за номинирането на Цанова, която бе заместник-министър председател в двете служебни правителства, назначени от Плевнелиев. Въпреки че работата й като заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции е в Брюксел, за по-малко от месец Цанова два пъти беше „по работа“ в София. През януари дори участва в събитие, организирано от Прокопиев.

Заради приближаващото българско председателство на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2018 г., дуото Прокопиев-Плевнелиев все повече се надява, че скоро след изборите в края на март Цанова ще бъде номинирана от следващото редовно или от настоящото служебно правителство, ако се стигне до удължаване на мандата му. Стремежът на дуото е да постави пред свършен факт българското правителство и дори Румен Радев, на които ще им се наложи да приемат брюкселската „молба“ за номинацията на Цанова. За целта както в София, така и в Брюксел, вече повече от три месеца се водят задкулисни преговори и се подготвя основата за лансирането на кандидата на кръга „Капитал“, който от своя страна се явява лобист на други интереси.

Самата Цанова ще бъде представена с познатите клишета – как кандидатурата й е „подходяща“, „навременна“, „перспективна“, защото е непартийна, работеща по плана „Юнкер“ и не на последно място, защото е и жена, каквото е изискването на президента на ЕК към властите у нас – и следващият български еврокомисар да е от нежния пол. Всичко това, за да се скрият истинските мотиви защо играчите от „Капитал“ са така силно фокусирани в поста на българския еврокомисар – контрол върху европейското финансиране на България поне до края на мандата на настоящата ЕК, т.е. до края на 2019 г., както и възможностите – финансови и политически, които се отварят пред България около председателството й на Съвета на Европейския съюз през първата половина на следващата година.

За ръководното дуо на групата около „Капитал“ Прокопиев-Плевнелиев е от ключова необходимост позиционирането на „техен“ еврокомисар и с оглед нулевия шанс за участие на хибридния им политически проект „Да, България“ не просто в следващото управление, а изобщо в следващото Народно събрание. Така дуото вижда единствения сигурен лост за влияние върху вътрешнополитическите процеси у нас в инсталирането на Цанова като еврокомисар, който би могъл да притиска всяко следващо правителство чрез прекратяване на плащанията по европейските фондове или чрез политически внушения в мониторинговите доклади по правосъдие и вътрешен ред. Освен да преследва вътрешнополитически цели и задоволяване на властови амбиции, дуото изпълнява и задача, поставена от „закрилника“ на Кристалина Георгиева.

Подкрепа за кандидатурата на кръга дуото вижда засега е осигурена от австрийския еврокомисар Йоханес Хан, който в този състав на ЕК отговаря за разширяването на ЕС. В предишната комисия Хан бе комисар по регионалното развитие, което бе само формален повод за близостта му до Плевнелиев. Ако изключим и „съвпадението“, че компанията EVN, заради която Прокопиев е обвиняем, е австрийска, а преди три години във Виена Плевнелиев се срещаше тайно с шефа й Щефан Шишкович, за да се ангажира, че ще защитава чуждите интереси в споровете им с българските контролни органи.

Опитвайки се да разшири лобистката подкрепа на бъдещата кандидатура на Цанова, миналата седмица Росен Плевнелиев посети Брюксел. Бившият президент участва във форум на Центъра за европейски политически изследвания (Centre for European Policy Studies – CEPS). Любопитна подробност е, че директор по икономическите и финансовите въпроси на лобисткия „тинк-танк“ е Даниел Грос, който в мандата на Плевнелиев, според публикации в поръчковите издания на Иво Прокопиев, е бил съветник на доскорошния ни държавен глава. Така излиза, че Плевнелиев се е явил говорител на форум, организиран от доскорошния му съветник. Заслужава внимание и фактът, че сред основните спонсори на лобисткия „тинк-танк“ се оказва Фондация „Отворено общество“.

Самият Грос няколко пъти е бил лектор на годишните срещи между бизнеса и правителството, които „Икономедиа“ на Прокопиев организира у нас, като желаещите да присъстват плащат по няколкостотин лева такса. Какви са хонорарите на чуждестранните лектори за участие в подобни форуми, е конфиденциална информация, но със сигурност са в размер на няколко хиляди евро.

За последно Грос е бил в София в началото на януари за участие във форума на Прокопиев, на който присъства и Цанова. Справка в интернет показва, че само в „Капитал“ има над 100 публикации, в които присъства името на брюкселския лобист Даниел Грос. Едва ли е просто съвпадение, но повечето от публикациите или интервютата на Грос се припокриват с интересите на олигархичния кръг „Капитал“ в енергетиката, банковия и финансовия сектор, както и отмяна на валутния борд в България – дългогодишна мечта на Иво Прокопиев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Евроатлантическите ценности на мимисршралия партиен активист плевнелиев. Да им е честит на евроатлантическите форумни олигoфрени.

 2. Плевнелиев е козя барабонка изсрана в Пирнските чукари. Дясно ориентирано фашистко к.пеле. Враг на всичко българско да му .беш макята.

 3. Във военната болница имаше една мед.сестра, на караманьол я прекарваха войничетата.
  Беше толкова грозна, че зад гърба я наричаха “КУЧКАТА ОТ БУХЕНВАЛД”.
  Та да си дойдем на думата: – Две капки вода.
  Нищо лично!

 4. Господ да го убие Плевньо, отсекъде го изгонихме , той сега пак се бута да ни трови живота
  със схеми , “Капитали” , Прокопиевци , Цановци.
  Малко му е пенсията президентска, пак драпа да налапа.
  Е затуй казвам “Господ да го убие” щото нема кой друг да свърши тая общонародна работа.

 5. Тази Шибана карикатура, ще вреди на България дорде е жив.
  Трябва да го Опандизят насекундата

 6. На Пеевски-Блъсков не им харесва, че Европа не ги бръсне за слива. Този тандем глисти осмърдява всичко до което се допре. Няма тема или новина, която поднесена от техните медии да не заприлича на самите тях. Лигава и воняща. Как ли ги целуват жените им.

  1. сигурно си прав. но риформаторите в почти всичките им превъплащения и евроатлантиците ала плевнелиев ми се струват, поне на мене много по лигави и смърдящи…

 7. ОТНОВО ЛАЙ ПО ЛУНАТА , ДРАГИ БАСНОПИСЦИ .ТОЗИ ПЪТ И СТАТИЯТА ПРЕЛЯ ОТ МЪГЛЯВИНИ , НО КОЙ НИ Е ВИНОВЕН ?.ПОЧТИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ КОМУНИЗЪМ НИ НАПРАВИХА ПО ВИЗАНТИЙЦ;И ОТ СЪСЕДИТЕ НИ НА ЮГ

  1. Прав си. Но мълвата гласи, че евроатлантикът плевнелиев е помак… или ирландска пастирка.

 8. Da, ‘Trud’, takuv riskov material – 90% veren – se puska redaktzionno.

  Zadkulisieto ni e legitimno i bezsramno. Tzeliat mandat na Plevneliev, tzialata mu anti-bulgarska deinost na posta mu kato Prezident, sa chast ot maskirano pod ‘pro-evropeisko’ kredo sabotiorstvo. Da, produljava i tozi mehanizum-lobirane nad Bulgaria protiv Bulgaria uj za Bulgaria- e osnoven. Taka deistvuvat i Kuneva, i Plevneliev, i drugi.

  Ostava malka nadejda za suprotiva chrez drugi riskove – na vernia izbor, no dali? Nie napravihme ot evropeiskata orientatzia i gavra s Bulgaria. Plevneliev e tipaj ot gavrata. No tipajut e sriv v sistemata – i v negovata sobstvena. Enicharite srivat zidovete – vsichki zidove, zashtotio kurtitzi i na svetlo da izleznat, podrivat.

  Izvinete za latinitza, molia.

 9. НЕ Е ЛОШО , ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕ Е ПОМАК ИЛИ НЕЩО ДРУГО , КАКТО ГНУСЛИВО ОТБЕЛЯЗВА К М Н Т Р , КОЙТО ВСЪКНОСТ ЗВУЧИ КАТО КОМИНТЕРН .ЛОЩОТО Е ЧЕ НА РАСОВИЯТ ХИГИЕНИСТ НЕ ЗНАЕМ СЕМКАТА МУ .

  1. няма лошо, че дедите му са се обрязали, та да плащат по-малко данъци. всеки има право на избор…
   а ти си вземай хапчетата да се успокоиш.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.