Прокопиев гласи Илиана Цанова за еврокомисар

За целта както в София, така и в Брюксел, вече повече от три месеца се водят задкулисни преговори и се подготвя основата за лансирането на кандидата на кръга „Капитал“.

Подкрепа за кандидатурата на кръга „Капитал“ засега е осигурена от австрийския еврокомисар Йоханес Хан, който в този състав на ЕК отговаря за разширяването на ЕС.

Кой ще е следващият български европейски комисар, особено силно вълнува олигархичния кръг „Капитал“ в последните месеци. След като в продължение на шест години олигархът Иво Прокопиев имаше привилегията да се ползва от услугите на персоналния си еврокомисар Кристалина Георгиева, амбициите му са да уреди свое протеже за неин наследник.

С ролята на лобист за персоналния кандидат на обвиняемия олигарх за следващ български еврокомисар се е нагърбил лично доскорошният президент Росен Плевнелиев. Планът на дуото Прокопиев-Плевнелиев е наследник на „тяхната“ Георгиева, макар и с половингодишно закъснение, да бъде отново „тяхна“, този път - Илиана Цанова.

Последващото ангажиране на безработния Плевнелиев се е наложило, защото с тази роля е било немислимо да се нагърби позорно принудената да напусне Брюксел доскорошна вицепрезидентка на ЕК Кристалина Георгиева. Заради скандалното си поведение през последните години, в които бе ползвала позицията на високопоставен европейски представител, за да урежда кандидатурата си за генерален секретар на ООН, с което попречи и на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова да заеме престижния пост, вратите на „Берлемон“ за Георгиева са затворени. Поне докато начело на комисията е Жан-Клод Юнкер. Публично известен факт е, че началникът на кабинета на Юнкер - Мартин Зелмер, смятан за „сивия кардинал“ на настоящата Еврокомисия - стана причина след фиаското с кандидатурата й за ООН Кристалина Георгиева да търси спешно бягство от Брюксел и да приеме да бъде компенсирана от дългогодишния си ментор и „закрилник“ Джордж Сорос чрез специално открито за нея работно място в Световната банка.

Илиана Цанова е ключов кадър на задкулисния кръг „Капитал“, ако се съди по имиджовите материали в поръчковите издания на „Икономедиа“. Цанова дори бе вариант за служебен министър-председател, но за да „съхрани“ кандидатурата й за български еврокомисар, Плевнелиев предпочете да остави правителството на Борисов да управлява в оставка до встъпването в длъжност на новия държавен глава Румен Радев. Някъде по това време започва и същинската подготовка за номинирането на Цанова, която бе заместник-министър председател в двете служебни правителства, назначени от Плевнелиев. Въпреки че работата й като заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции е в Брюксел, за по-малко от месец Цанова два пъти беше „по работа“ в София. През януари дори участва в събитие, организирано от Прокопиев.

Заради приближаващото българско председателство на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2018 г., дуото Прокопиев-Плевнелиев все повече се надява, че скоро след изборите в края на март Цанова ще бъде номинирана от следващото редовно или от настоящото служебно правителство, ако се стигне до удължаване на мандата му. Стремежът на дуото е да постави пред свършен факт българското правителство и дори Румен Радев, на които ще им се наложи да приемат брюкселската „молба“ за номинацията на Цанова. За целта както в София, така и в Брюксел, вече повече от три месеца се водят задкулисни преговори и се подготвя основата за лансирането на кандидата на кръга „Капитал“, който от своя страна се явява лобист на други интереси.

Самата Цанова ще бъде представена с познатите клишета - как кандидатурата й е „подходяща“, „навременна“, „перспективна“, защото е непартийна, работеща по плана „Юнкер“ и не на последно място, защото е и жена, каквото е изискването на президента на ЕК към властите у нас - и следващият български еврокомисар да е от нежния пол. Всичко това, за да се скрият истинските мотиви защо играчите от „Капитал“ са така силно фокусирани в поста на българския еврокомисар - контрол върху европейското финансиране на България поне до края на мандата на настоящата ЕК, т.е. до края на 2019 г., както и възможностите - финансови и политически, които се отварят пред България около председателството й на Съвета на Европейския съюз през първата половина на следващата година.

За ръководното дуо на групата около „Капитал“ Прокопиев-Плевнелиев е от ключова необходимост позиционирането на „техен“ еврокомисар и с оглед нулевия шанс за участие на хибридния им политически проект „Да, България“ не просто в следващото управление, а изобщо в следващото Народно събрание. Така дуото вижда единствения сигурен лост за влияние върху вътрешнополитическите процеси у нас в инсталирането на Цанова като еврокомисар, който би могъл да притиска всяко следващо правителство чрез прекратяване на плащанията по европейските фондове или чрез политически внушения в мониторинговите доклади по правосъдие и вътрешен ред. Освен да преследва вътрешнополитически цели и задоволяване на властови амбиции, дуото изпълнява и задача, поставена от „закрилника“ на Кристалина Георгиева.

Подкрепа за кандидатурата на кръга дуото вижда засега е осигурена от австрийския еврокомисар Йоханес Хан, който в този състав на ЕК отговаря за разширяването на ЕС. В предишната комисия Хан бе комисар по регионалното развитие, което бе само формален повод за близостта му до Плевнелиев. Ако изключим и „съвпадението“, че компанията EVN, заради която Прокопиев е обвиняем, е австрийска, а преди три години във Виена Плевнелиев се срещаше тайно с шефа й Щефан Шишкович, за да се ангажира, че ще защитава чуждите интереси в споровете им с българските контролни органи.

Опитвайки се да разшири лобистката подкрепа на бъдещата кандидатура на Цанова, миналата седмица Росен Плевнелиев посети Брюксел. Бившият президент участва във форум на Центъра за европейски политически изследвания (Centre for European Policy Studies - CEPS). Любопитна подробност е, че директор по икономическите и финансовите въпроси на лобисткия „тинк-танк“ е Даниел Грос, който в мандата на Плевнелиев, според публикации в поръчковите издания на Иво Прокопиев, е бил съветник на доскорошния ни държавен глава. Така излиза, че Плевнелиев се е явил говорител на форум, организиран от доскорошния му съветник. Заслужава внимание и фактът, че сред основните спонсори на лобисткия „тинк-танк“ се оказва Фондация „Отворено общество“.

Самият Грос няколко пъти е бил лектор на годишните срещи между бизнеса и правителството, които „Икономедиа“ на Прокопиев организира у нас, като желаещите да присъстват плащат по няколкостотин лева такса. Какви са хонорарите на чуждестранните лектори за участие в подобни форуми, е конфиденциална информация, но със сигурност са в размер на няколко хиляди евро.

За последно Грос е бил в София в началото на януари за участие във форума на Прокопиев, на който присъства и Цанова. Справка в интернет показва, че само в „Капитал“ има над 100 публикации, в които присъства името на брюкселския лобист Даниел Грос. Едва ли е просто съвпадение, но повечето от публикациите или интервютата на Грос се припокриват с интересите на олигархичния кръг „Капитал“ в енергетиката, банковия и финансовия сектор, както и отмяна на валутния борд в България - дългогодишна мечта на Иво Прокопиев.

Коментари

Задължително поле