Прокопиев и Кирил Петков в опасни връзки с руската Сбербанк и украински олигарх

Графика: www.bschool-magazine.info
Иво Прокопиев и неговите връзки

Премиерът на кръга „Капитал“ инсталира техен човек в ББР, пробва и в БНБ

Братя на Юри Катанов и на декана на сингапурския INSEAD Илиян Михов, работили за „царя на Донецк“ Ринат Ахметов
 
Енергийният олигарх Иво Прокопиев и най-новото му политическо прокси - премиерът Кирил Петков са с тежки обвързаности със санкционираната от САЩ и ЕС руска банка „Сбербанк“ и украинският олигарх Ринат Ахметов, застрашаващи фискалната система на страната. Шокиращото разкритие е на списанието BSchool Magazine – издание, стартирано през 2020 г. от журналисти и възпитаници на елитните бизнесучилища по света. Разследването на списанието е от март и е със заглавие „Олигархията и брата на декана на INSEAD Илиян Михов – риск от системен провал на финансовата система на България“. То вади наяве цяла мрежа от кадри, свързани с руската банка, украинския олигарх и българския му еквивалент – енергийния бос и медиен монополист Прокопиев, част от които вече са назначени или е имало опит да бъдат назначени на стратегически позиции у нас от „премиера на промяната“, превърнала се в подмяна Кирил Петков. Сред тях и председателското място в Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Както и гуверньорският пост начело на БНБ.

Кои са „Сбербанк“ и Ринат Ахметов?

Държавният банков гигант „Сбербанк“ бе сред първите, санкционирани от САЩ, Великобритания и ЕС след инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна. Банката беше изключена от ЕС и от системата за разплащания SWIFT, като малко по-късно ЕЦБ съобщи, че се очаква европейският й филиал да фалира в следствие на западните санкции. Със сериозни позиции в банковия и финансовия сектор е и Ринат Ахметов. Познат в западните издания като „царя на Донецк“, откъдето е родом, той бе сред най-приближените до бившия украински президент Виктор Янукович, избягал в Русия след протестите в Киев през 2014 г. В същото време обаче се ползваше с комфорт и необезпокоявано въртеше бизнес схемите си и при наследника на Янукович на президентския пост – Петро Порошенко. През ноември миналата година настоящият държавен глава на Украйна Володимир Зеленски обяви, че военното разузнаване на страната е разкрило планове за подготовка на държавен преврат, в който е замесен Кремъл, а се твърдяло, че участие ще има и Ринат Ахметов. „Имаме не само данни от разузнаването, а също и прехванати разговори, в които представители на Украйна, ако можем да ги наречем така, обсъждат с представители на Русия участието на Ринат Ахметов в преврат в Украйна“, заяви тогава Зеленски. Твърденията бяха отречени от самия олигарх, но в страната той продължава да се счита за опасно близък до руските интереси. Към момента Ахметов продължава да е най-богатият човек в Украйна, като под шапката на бизнесимперията му SCM са заводи за стомана, енергийни и телекомуникационни компании, медии и банка – Първа украинска международна банка (FUIB). 

Връзките с Прокопиев и инкубаторът на зависимости INSEAD

Разследването на BSchool Magazine разкрива, че връзките между кръга „Капитал“, „Сбербанк“ и Ахметов са дори семейни. На високи мениджърски длъжности в руския банков гигант и за FUIB на украинския олигарх са работели братята на Юри Катанов и на Илиян Михов – Георги Катанов и Валентин Михов.

Самите Юри Катанов и Илиян Михов са сред най-приближените на енергийния бос Прокопиев, като първият е негова дясна ръка, както и член на контролната комисия на предното отроче на политинженеринга на енергийния олигарх – „Да, България“, участваща в настоящата управленска коалиция. А вторият – декан на учебния кампус в Сингапур на международния бизнес университет INSEAD, който на няколко пъти бе лансиран от кръга „Капитал“ за различни публични постове у нас. Но за това след малко.

Тук е моментът да се припомни, че именно в Сингапур избяга от борчовете си за стотици милиони у нас Прокопиев през 2009 г. Тогава той се изнесе заедно със семейството си в луксозен апарткомплекс в азиатската държава, като списанието цитира информации, според които за целта е използвал дипломатическия си имунитет на тогавашен почетен консул на Канада в България. Позиция, от която бе разжалван преди близо 5 години. По време на няколкогодишния си престой по принуда в Сингапур той продължи да дърпа оттам конците на бизнес и медийната си империя у нас, като междувременно е завършил и MBA програмата на INSEAD при приятеля си Михов. И в един курс с Наталия Йемченко - директор на една от фирмите на Ринат Ахметов. Записва го през 2010 г. Същата година впрочем фирмата „Каолин“, която Прокопиев получи като подарък от Иван Костов срещу жълти стотинки по време на бандитската приватизация у нас, откри официално фабриката си за обогатяване на кварцови пясъци в Украйна. Инвестиция, стартирана през 2006 г., когато приближеният до Ринат Ахметов – Виктор Янукович, спечели парламентарните избори в Украйна. В този период в Украйна и по-конкретно 

в Донецк, е регистрирано и дъщерното дружество на Каолин – Каолин Азов.

Но да се върнем на братята на Юри Катанов и на Илиян Михов. Според автобиографията на Георги Катанов в най-голямата мрежа за бизнес контакти LinkedIn към настоящия момент той е управляващ директор на базирания в Лондон фонд за рискови инвестиции SCM Advisors Ltd, част от бизнесимперията на Ахметов SCM. А според разследването на списанието е и член на надзора на FUIB. Любопитен момент е, че е получил едновременно образование в ковачницата на Кремъл на дипломатически кадри – МГИМО, а след това е завършил MBA в Харвард в периода от 2006-2008 г. Засичайки се за една година в университета с премиера Кирил Петков. Политическото прокси на Прокопиев начело на държавата е завършил MBA в Харвард в периода от 2005 до 2007 г. 

Към настоящия момент пък Валентин Михов е председател на надзорния съвет на ББР. Преди да заеме този пост в банката, която от години Прокопиев оплита в мрежите си заради съсредоточения в нея милиарден ресурс, обаче Михов е бил – подобно на Георги Катанов – член на надзора на FUIB на Ринат Ахметов. А преди това е заемал ръководни висши длъжности в Комербанк и в Сбербарк в Русия и в Европа. Любопитното е, че докато позициите в руските банки са споменати в автобиографията му в ББР, то тази в трезора на Ахметов липсва. Липсва и друг любопитен момент – Валентин Михов е съвипустник с Галя Прокопиева в INSEAD, като двамата завършват MBA курса през 1998 г.

Премиерът на „подмяната“ и кадрите на Прокопиев

Освен че разкрива тежките обвързаности между кръга „Капитал“, „Сбербанк“ и украинския олигарх Ахметов, BSchool Magazine отделя специално внимание в разследването си и на политинженеринга на Прокопиев в България. Като припомня че още от 2009 г. той акушира на създаването на различни политически проекти, сред които „Да, България“ и „Продължаваме промяната“. А също, че оттогава – като типичен олигарх – лансира и свои приближени за стратегически публични длъжности. Така например през 2010 г., под давлението на енергийния бос тогавашният премиер Бойко Борисов посочва за трето свое вице именно Илиян Михов. Кандидатурата му обаче си остана нереализирана заради изказванията на Михов, че българският лев трябва да се развърже от еврото, а валутният ни борд да бъде модифициран по китайски модел. За разлика оттогава, при влизането на Кирил Петков във властта обаче братът на декана на INSEAD – Валентин Михов се уреди с позиция, а самият Илиян Михов без малко също да получи пост. Този път начело на БНБ. Докато, под натиска на публичното мнение заради екзотичните планове за българския лев, управляващото мнозинство на „подмяната“ се отказа от кандидатурата за гуверньор на шефа на INSEAD Сингапур, не така стоят нещата с брат му – мениджър в бизнесимперията на Ринат Ахметов.

Неговата промоция бе прокарана от Петков още миналия май, броени дни след като Кирил Петков стана служебен министър на икономиката, погазвайки Конституцията на страната. На 27 май 2021 г. Кирил Петков обяви, че освобождава двама от членовете на надзора на ББР, като на една от овакантените позиции слага Валентин Михов. Или иначе казано – да подпомага в схемите друг виден кадър на кръга „Капитал“ – Стамен Янев, който вече бе назначен за шеф на надзора на ББР от Петков. Няколко месеца, след като Янев бе освободен от поста и назначен начело на Агенцията за чуждестранни инвестиции – отново с подпис на Кирил Петков, Валентин Михов оглави на негово място надзора на Българската банка за развитие. Така беше завършена стартираната още преди няколко години схема на Прокопиев и прокситата му във властта за овладяване на държавната ББР.

Илиян Михов и китайския модел

Оказва се, че освен близко приятелство, Илиян Михов споделя с българския олигарх Иво Прокопиев и любов към „китайската следа“. Предложението на шефа на INSEAD Сингапур за модифициране на борда ни по китайски модел, както и фактът, че още преди над десетилетие Прокопиев стартира бизнессхемите си в азиатската държава, изнасяйки там производството си на соларни панели, далеч не е единственото доказателство. Според BSchool Magazine през ноември 2018 г. Илиян Михов е подписал 5-годишно стратегическо партньорство с ноторно известния базиран в Пекин HOUYI Институт за напреднало образование. С партньорството двете институции пускат заедно програма за обучение на лидери. Според нея всеки китайски бизнесмен, който плати 1,28 млн. китайски юана (около 348 600 лева) получава сертификат от INSEAD, като списанието подчертава, че това е срещу всякакви етични принципи. А така сравнява схемата със скандала у нас със „златните паспорти“, заради които ЕК ни размаха пръст. Непосредствено преди Народното събрание да забрани опцията за даване на БГ гражданство срещу инвестиции, от ДПС обявиха, че имат данни, че такива паспорти са получили главно руснаци и китайци. При това във времената, в които начело на Агенцията за инвестиции – ключов фактор при даването на тапията, беше друг близък кадър на кръга „Капитал“ – Стамен Янев.

Италианска медиа сложи Кирил Петков във „фантастичната четворка на Путин“

На фона на всички тези обвързаности, както и фактът, че през последните месеци редица западни издания разобличиха Иво Прокопиев като олигарх по съветски модел, за мнозина няма да е изненада, че италианско издание нареди политическото му прокси Кирил Петков сред проруски настроените лидери в Европа. Нанасяйки тежък удар за имиджа на България.

„Не е само Орбан. Новата фантастична четворка на Путин“. С това заглавие излезе сайтът за новини и анализи Formiche, като на снимката, редом до унгарския президент Виктор Орбан и сръбският Александър Вучич, са и премиерът на Словакия Едуард Хегер и министър-председателят на т.нар. „промяна“ Кирил Петков. 

"Войната на Русия в Украйна разби Вишеградската четворка, а неутралитетът и двусмислието приближиха Орбан и Вучич в Унгария и Сърбия. Заедно с България и Словакия нов проруски конгломерат си пробива път в Източна Европа – точно нещото, от което Путин се нуждае", пише изданието.

„В София войната, която докосва българските граници на Черно море, се превърна в земетресение за правителството на либерала Кирил Петков. В края на февруари премиерът трябваше да уволни министъра на отбраната си, който отказа да нарича ставащото в Украйна „руско нашествие“, анализират италианските журналисти.

„Месец по-късно той виси на косъм: той гласува в подкрепа на санкциите на ЕС, но се противопостави на изпращането на оръжие в Киев и забраната на вноса на енергия от Москва. Сега той се колебае относно другата ключова игра в сблъсъка между ЕС и Русия: дали да се поддаде или не на искането за изнудване на Путин да плаща вноса на газ в рубли. Повечето страни от ЕС вече отговориха „не, благодаря“, докато в София цари неяснота“, гласи частта, посветена на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване