Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу професор от УХТ-Пловдив за 600 лв. подкуп за две тройки

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 60-годишния професор от Университета по хранителни технологии (УХТ) Николай Банков за това, че в периода от 11 до 15 май 2017 г. в качеството на длъжностно лице – хабилитиран преподавател в УХТ и ръководител на катедра „Електротехника и електроника“ в Техническия факултет като извършител в съучастие с 38-годишния обвиняем Димитър Димитров като помагач, е поискал 600 лв. подкуп.

29pl4003-prof-nikolay-bankovСрещу въпросната сума проф. Банков е трябвало да проведе изпит след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения, да постави положителна оценки на двама студенти, да ги отбележи в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – първа част“, като е извършил такива действия и е съгласувал датата за „изпита“ – престъпление по чл. 301 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс, Обвиненията спрямо Димитър Димитров пък са за това, че в горепосочения период е улеснил извършването на престъплението, като е помогнал на проф. Николай Банков да поиска дар – пари в общ размер на 600 лева – престъпление по чл. 301 ал.1 във връзка с чл. 20 ал. 4 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 9 май 2017 г. в Университета по хранителни технологии - Пловдив се провел изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“, водена от обвиняемия Николай Банков. Двамата пострадали се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита.

Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия Банков кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица. На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай Банков им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър Димитров, бивш студент в УХТ.

Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно обвиняемият Николай Банков се свързал с обвиняемия Димитър Димитров, на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на дадения им от обвиняемия Николай Банков телефонен номер и се свързали с обвиняемия Димитър Димитров. Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата пострадали предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май 2017 г. бил проведен формален изпит от обвиняемия, като двамата студенти получили положителна оценка – среден (3). На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в гр. Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Спрямо обвиняемия професор Николай Банков е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева, наложена му е забрана за напускане пределите на България, а освен това е отстранен от длъжност. Обвиняемият Димитър Димитров е с мярка за неотклонение „подписка“.

Първоначално заедно с Николай Банков за 24 часа бе задържан още един професор от УХТ-Пловдив – Симеон Василев, който в момента съди МВР заради издадена заповед за арест, подписана от инспектор в Икономическа полиция.

Коментари

Задължително поле