Прокуратурата води разследване за палеж в Царските конюшни

Не се изключват и други версии

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за палеж във връзка с пожара, който горя в Царските конюшни в центъра на София. Това заяви на брифинг градският прокурор Емилия Русинова, уточнявайки, че разследващите не изключват нито една версия за инцидента.

Извършен е един оглед на местопроизшествието, като в този момент се извършва и втори. "Не изключваме нито една причина за възникване на пожара. Не можем нито да потвърдим, нито да изключим, че става въпрос за умишлен палеж, тъй като доказателствата по досъдебното производство не ни позволяват да направим такъв извод“, обясни Русинова.

Тя припомни, че Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев, касаещ този имот.

„Производството в досъдебната му фаза се разви за периода от септември 2016 г. до януари 2017 г., като обвинителният акт беше внесен на 24 януари 2017 г., но съдът го върна поради процесуални нарушения. Отново през юни 2017 г. Софийска градска прокуратура изпълни указанията на съда и внесе обвинителен акт, но той отново беше върнат и беше разпоредено да се гледа делото. Много интересно се разви след това самото производство – беше насочено разпоредително заседание, съобразно новите разпоредби на НПК. На това заседание съдът се произнесе не по всички точки, които законът задължава да се разпореди в едно такова разпоредително заседание. И беше насрочено второ разпоредително заседание, на което трябваше да се обсъдят само пропуснатите точки от предходното. Тогава един от съдебните заседатели си направи самоотвод и се наложи да се сформира нов състав с нов съдебен заседател и съдът прецени, че отново са допуснати съществени процесуални нарушения. А те бяха същите, за които съдът по-рано постанови, че не представляват такива съществени процесуални нарушения. Към настоящия Софийска градска прокуратура е протестирала този акт на Софийски градски съд и очакваме произнасяне от Софийски апелативен съд“, обясни прокурор Русинова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право