Прокуратурата в Разлог проверява кой е отговорен за замърсяването на река Места

Районна прокуратура – Разлог се самосезира във връзка с информация, изнесена в публикации в медии, относно замърсяване на река Места, в района на Община Разлог – тонове пластмаса и умряла риба. Образувана е преписка, по която е възложена проверка за извършено престъпление по чл. 352, ал.1 от Наказателния кодекс – замърсяване или допускане на замърсяване на почвата, въздуха, водни течения, басейни, подземни води, което ги прави опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Наред с това е образувана и преписка по общия надзор за законност. Прокуратура е възложила на Община Разлог и компетентните контролни органи извършването на незабавна проверка относно опасността от екологично замърсяване. Ангажирани са Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” гр. Благоевград, Регионална инспекция по околната среда и водите гр. Благоевград, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури гр. Благоевград към Министерството на земеделието, храните и горите. Разпоредена е и фактическа проверка на място.

Следва да се изясни налице ли е нарушаване на разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, в това число нормата на чл. 29, ал. 2 от него, съгласно която се забранява изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано управление на отпадъците; налице ли са нерагламентирани сметища в посочения район. Предстои да бъде проверено дали се извършва изхвърляне на опасни отпадъци на неразрешени за това места или в съдове или торби, различни от определените от общината за измерване на количество битови отпадъци по Закона за местните данъци и такси. Органите следва да изяснят налице ли е нерегламентирано изгаряне или извършване на друга форма на неразрешено третиране на неопасни отпадъци.

На контролните органи е разпоредено да извършат и вземане на проби от реката, с които да се изследва има ли причиняване на отравяне на риби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България