Прокуратурата иска наказание за инженер за смъртта на петокласник след взрив на газ

Снимка: Архив

При експлозията в Севлиево пострада и 16-годишно момиче

Апелативният съд във Велико Търново ще заседава по въззивно дело, образувано протест на Окръжната прокуратура в Габрово, която иска наказание за инженер. Държавните обвинители не са съгласни с присъдата на Окръжен съд – Габрово, с която Стефан С. /56 г/ за невинен в това, че на 8 март 2014 г., около 22.00 часа в Севлиево на ул. „Васил Левски“, като главен инженер на „Севлиевогаз 2000“ АД, да е причинил смъртта на Анатоли А. /11 г/ и средни телесни повреди на А. А. /16 г/.

Обвинението срещу Стефан С. е, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, при разпределение на природен газ не изпълнил задълженията си, като не е предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната система с цел установяване изтичането на природен газ, не установил и не отстранил възникнал теч край жилището на пострадалия, от който се натрупала достатъчно концентрация и произвела взрив, причинил увреждания, несъвместими с живота на пострадалия Анатоли С. А.

Когато се случва взрива, двете деца били сами в къщата. След експлозията едноетажната постройка е разрушена, счупени са прозорците на съседни къщи и на лек автомобил, паркиран наблизо.

11 – годишното момче умира в габровската болница. 16-годишната му сестра е транспортирана в „Пирогов” с 28% изгаряне в областта на главата, раменете, ръцете и горната част на тялото. Оперират я в Клиниката по изгаряне.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивен протест от Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право