Прокуратурата иска по-тежки наказания за трима телефонни измамници

Жертвата от Пчелище оставила 8000 лева до контейнер

Районната прокуратура във Велико Търново ще протестира присъдите на трима телефонни измамници с искане за увеличаване на размера на наложените наказания.

З.Ж., Ц. А. и З. В. са признати за виновни за това, че на 21 ноември миналата година в с. Пчелище, заблудили възрастна жена, че трябва да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами. Така и причинили имотна вреда в размер на 8000 лева. З. В. е извършил деянието при условията на опасен рецидив. Той е осъден на две години и четири месеца лишаване от свобода. На другите двама подсъдими е наложено наказание по една година и четири месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

През ноември 2017 г. тримата решили да извършат телефонни измами. Снабдили се с мобилни телефони и сим карти, регистрирани на други лица и започнали да звънят на различни стационарни номера в села от Община Велико Търново. Ппредварително се наговорили да се представят за служители на МВР и да разиграват сценарий, при който искат съдействие за залавяне на престъпна група, извършваща телефонни измами.

Така З. В. се свързал с пострадалата жена, представил се за полицай, който работи по задържане на "телефонни измамници", за което било необходимо да му съдейства и поискал да посочи мобилен телефонен номер, чрез който да се свърже с нея. Малко по-късно й се обадил З. Ж., преправил гласа си на женски, като се представил за дъщерята й и обяснил, че е пострадала и трябват спешно пари за операция. След това З. В. отново преправил гласа си и обяснил, че е "лекар", като поискал 5000 евро, за неотложната операция. Докато провеждала разговора на стационарния телефон, обвиняемите позвънили и на мобилния, на който „полицаят“ й казал да приготвя парите, за да може да хване измамниците. Пострадалата събрала всичките си пари и по дадените указания ги оставила до контейнер.

Коментари

Задължително поле