Прокуратурата обвини двама за палежа на апартамента на бургаски фоторепортер

Районна прокуратура – Бургас повдигна обвинение на Петър Б. и Р.Я. за това, че на 14 октомври около 03:25 часа запалили апартамент, собственост на фоторепортера Борислав Пенков и електрическо табло с 27 броя електромери, и прекъсвачи, на същия етаж.

Петър Б. е обвинен в качеството на подбудител, а Р.Я. -  на извършител.

Подробности по повдигнатите обвинения разкриха Любомир Петров – ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас, Йовита Григорова – зам. апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР – Бургас, в брифинг по темата.

Спрямо Петър Б. е наложено задържане за срок до 48 часа и Районна прокуратура – Бургас вече е внесла в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Петър Б. е няколкократно осъждан, включително като ръководител на ОПГ, палеж, увреждане на чуждо имущество и за нанасяне на лека телесна повреда срещу пострадалия от палежа Борислав Пенков.

33-годишният бургазлия Р.Я. е с повдигнато обвинение за фактическото извършителство на палежа, като към момента се укрива от органите на МВР. Р.Я. също има предходни осъждания, основно за кражби.

Любомир Петров бе категоричен, че ако Р.Я. бъде открит от страна на полицейските служители, то по отношение на него също ще бъде поискано налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Наказанието, което предвижда закона за престъпното деяние, в което двамата мъже са обвинени е „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 8 години, но ако заключението по вече назначената по делото пожаро-техническа експертиза покаже, че пожара е можело да се разпространи и по други имоти или е имало опасност за живота на самия Пенков или на граждани живеещи в съседство на неговия апартамент, то обвинението ще бъде изменено, като в такъв случай предвижданото от закона наказание „лишаване от свобода“ е за срок от 3 до 10 години.

Старши комисар Калоян Калоянов отбеляза, че двамата обвиняеми имат близки отношения помежду си. Той добави, че не бива да се забравя, че в този жилищен вход освен Пенков живеят деца и възрастни хора.

През 2016 г. Петър Б. е бил задържан по досъдебно производство, което се наблюдава от Специализираната прокуратура, като участник в ОПГ.

На свое заседание, проведено след приключване на брифинга, Районен съд – Бургас уважи искането на прокуратурата и наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Петър Б.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право