Прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу момиче, набило седмокласничка в Габрово

Снимка: Архив

Извършителката ще се изправи през местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

Районна прокуратура – Габрово отказва да образува наказателно производство спрямо 15-годишното момиче, нанесло побой на седмокласничка, като изпрати преписката на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Габрово за прилагане на възпитателни мерки спрямо ученичката.

Преписката е образувана от прокуратурата след самосезиране по повод публикации и излъчен видеорепортаж за нанесен на 10 март побой от ученичка на друга ученичка.

В хода на проверката е установено, че 15-годишното момиче и 13-годишната пострадала са били приятелки, но отношенията им се влошили. В злополучния ден, по инициатива на ученичката, двете се срещнали в централната градска част. С тях били и трима други техни познати ученици. При срещата, по-голямата заявила, че ще набие бившата си приятелка, защото интригантствала и се опитвала да я скара с нейни приятели, като започнала да й нанася удари с ръце и крака по тялото и да я скубе, съборила я на земята, където продължила да я удря и рита по тялото и главата. През цялото време пострадалата не отговаряла на ударите, а само молела да престане да я бие. Побоят бил заснет от други момичета по настояване на извършителката. От побоя на 13-годишното момиче са причинени леки телесни повреди.

Проверката по преписката установила достатъчно данни за извършено престъпление по чл.131 ал.1 т.4 и т.12 от Наказателния кодекс. Към момента на извършване на деянието извършителката е била непълнолетна – 15-годишна, тя не се води на отчет към Детска педагогическа стая при РУ-Габрово и до момента не са й налагани възпитателни мерки. Предвид възрастта на извършителката и липсата на други съществени противоправни прояви до момента от нейна страна, прокуратурата намира, че деянието е извършено поради лекомислие, без достатъчно добра преценка за неговата обществена опасност и запретеност, както и за последиците от него и отзвука му в обществото. Поради това счита, че спрямо непълнолетното момиче успешно биха могли да бъдат приложени възпитателни мерки и изпраща преписката на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Габрово.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжна прокуратура – Габрово.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право