Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Прокуратурата повдигна обвинение за опит за умишлено убийство срещу биячите на 3-годишния Христо

Снимка: Архив

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Александър Донов и Патрик Първев за опит за умишлено убийство на 3-годишния Христо, съобщиха от пресцентъра на СГП.

За пострадалото дете се грижела само майка му, която е музикантка и често пътувала зад граница, за да работи. Тя не можела да го води със себе си и като заминавала, оставяла момчето при свои близки, на които имала доверие. Отсъствала за по месец, месец и половина. После се връщала се за около два месеца в България при сина си, след което отново отивала в чужбина.

Един от тези хора, на които имала доверие да възложи грижите по отглеждане на детето, бил бащата на Александър Донов. Двамата били в приятелски отношения и затова решила да възложи грижите по детето при предстоящото й пътуване в чужбина.

Уговорила се със бащата и синът му Александър, който към този момент е на 18 години, и когото също познава, да се грижат за детето. По уговорката пострадалото дете трябвало да остане в дома си и там да бъде отглеждано от Донови. Дори пробно преди заминаването й Александър отишъл в дома й за по няколко часа, за да свикне с детето.

На 26.06.2015 г. майката на момчето отпътувала на работа на шведски кораб като музикант. Оставила всичко необходимо за отглеждането на сина й – пари, дрешки и неща от първа необходимост. Уговорката включвала още през деня за детето да се грижи Александър, а вечерта от двамата – бащата и сина.

След като майката заминала, в грижите по отглеждане на детето се включил и Патрик Първев – приятел на Александър. Първев посещавал всеки ден дома, където живеело детето и помагал в грижите за него, като оставал да нощува там.

Майката всеки ден се чувала по скайпа с бащата на Александър, за да разбере как е синът й, като разговорите ставали през телефона на Александър и по този начин можела да чува и вижда детето си. Получавала и негови снимки, последните две били от 19.07.2015г., на които видяла на лявата буза на детето синина.

В периода на отглеждане на детето двамата обвиняеми Донов и Първев плесвали и удряли с ръце и крака Христо на различни места по тялото – по лицето, по дупето, по двете бедра на краката и по вътрешната част на коленете, като дори снимали тези си действия с телефоните. Пъхали го в шкаф, а вратата затваряли отвън. След това двамата много се смеели на постъпката си. Снимали се, докато вършат това, и си изпращали снимките по мобилните телефони.

От свидетелски показания по досъдебното производство става ясно още, че двамата обвиняеми наказвали нееднократно детето да стои право и да гледа към стената. Затваряли го често в една от стаите, където детето оставало само, а те били в съседната стая. Наказвали го като оставяли пред детето дървена дъска с парче колбас, като двете му ръцете били положени встрани от двете страни на дъската върху масата, а в това време с крак ритали детето по врата. Това малтретиране и нанасяне на побой от Донов и Първев върху момчето заснемали също с камера.

Ескалацията на нанасяните удари с неустановени твърди тъпи предмети и побой с ръце и крака върху детето от страна на Донов и Първев станала на 20.07.2015 г. вечерта, когато около 21.20 ч. двамата обвиняеми му нанесли такива удари по главата с твърди тъпи предмети – в лявата слепоочно теменна област и двете лицеви половини, които довели до закрита тъпа травма на главата без счупване на черепа, хематом в лявата теменно-слепоочна област на главата, остър кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка с дебелина 2 см, паленовиден хигром в ляво слепоочно и челно.

Дошлият на адреса лекарски екип, установил, че детето е в тежко състояние, в кома, с множество кръвонасядания по лицето и тялото, а зениците му са с различна големина, пулс и дишане сравнително стабилни, със съмнение за черепно мозъчна травма. За произхода на травмите Донов и Първев спокойно и без притеснение обяснявали как са получени- детето паднало от креватчето си при това нееднократно.

Спешната, адекватна и високоспециализирана неврохирургична помощ на лекарския екип в МБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ е спасила живота на детето и с това била избегната смъртта му.
Наред с това по лицето и тялото на детето в резултат на нанесеният му побой по описания по-горе начин от Първев и Донов в продължение на около 10 дни преди 20.07.2015 г., са установени кръвонасядания по лицето – бузи и скули и долна челюст в ляво с различен цвят на кръвонасяданията-червеникав, морав, зеленикав, кафеникав със зеленикава периферия, които сочат различна давност на получаването им, а от тук се прави извод за системно малтретиране на детето.

Донов и Първев са разпитвани в качеството на обвиняеми и се възползват от правото си да не дават обяснения. От заключението на назначената съдебно-психиатрична и психологична експертиза на двамата обвиняеми е видно, че те са психически здрави. По време на инкриминираното деяние са могли да разбират свойството и значението на извършеното и да ръководят постъпките си. Може да участват пълноценно в наказателното производство.

Обвиняемите Донов и Първев са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ с Определение на СГС от 23 юли 2015г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. В много страно с ниска престъпност като Малайзия.Иран.дори Сингапур тия директно ги убиват -публично с камъни или хуманно.с инжекция в затвора.Клетото невръстно дете-с какво им е виновно.че да го малтретират докато умре.Аз съм за разстрел за подобни изроди.независимо колко пълнолентни са.Предлагам майката да инициира подписка за смъртно наказание на убийците.

Отговорете