Прокуратурата повдигна обвинение на четирима мъже, извършили въоръжен грабеж над англичани

Окръжна прокуратура-Сливен повдигна обвинение и предаде на съд четирима мъже, извършили въоръжен грабеж над англичани в сливенското село Биково.

Георги Георгиев, Станьо Станев, Динко Динев и Асен Асенов са подсъдими за това, че на 29.01.2015 г., в условията на опасен рецидив в съучастие помежду си, като съизвършители, отнели чужди движими вещи в особено големи размери – 53 357 лв. от владението на мъж и жена (английски поданици, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване. Динев и Асенов са били въоръжени с нож.

За това престъпление в закона е предвидено наказание от 15 до 20 години "лишаване от свобода", доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

На 28.01.2015 г., четиримата подсъдими се събрали в квартирата на Станев и решили да извършат грабежа над англичаните, тъй както разполагали с информация, че чужденците имали в себе си сумата от 50 000 лв., която трябвало да послужи за изплащане на операция на единия от тях.

Грабежът трябвало да бъде извършен в нощта на 29.01.2015 г. Около 23.00 ч. на 28.01.2015 г. четиримата подсъдими тръгнали с кола от гр. Нова Загора към с. Биково, общ. Сливен. Когато стигнали пред дома на англичаните вече било 00.01 ч. на 29.01.2015 г.

Мъжете си сложили маски на главите и ръкавици. Преди да влязат Станев дал един голям нож на Динев. Тъй като в двора на къщата имало кучета, подсъдимите им хвърлили кренвирши, за да ги отстранят. След това подсъдимите влезли в къщата, където заварили двамата пострадали да лежат. Динев се насочил към пострадалия мъж и насочвайки нож към него попитал къде е сейфът.

Англичанинът показал точното местонахождение. Оказало се обаче, че той бил празен. Динев дал ножа на Асенов и му казал да пази пострадалите, след което се качил на втория етаж, за да търси пари и вещи. Започнал да събира всякакви вещи в торби, а през това време Асенов заплашил с ножа пострадалата жена и и отнел бижутата.

Същото се случило и с пострадалия мъж. След като взели колкото могат повече вещи Асенов и Динев излезли от къщата и се качили в автомобила, който бил управляван от Георгиев и избягали .

В последствие четиримата мъже били задържани от органите на реда.

Окръжен съд-Сливен е насрочил съдебното заседание за 26.08.2016 г.

Коментари

Задължително поле