Прокуратурата повдигна окончателно обвинение на Боян Станков - Расате

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна окончателно обвинение на Боян Станков - Расате, като внесе срещу него в съда обвинителен акт за престъпления.

Според събраните по делото доказателства на 30.10.2021 г. около 17:30 часа обвиняемият Расате заедно с група лица – мъже и жени, неустановени по делото, нахлули в офис на Фондация „Р. Ц. Б.“ на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София, където била организирана среща на тема „Помощ на транссескуални лица“. Обвиняемият нанесъл удар с ръка в областта на лицето на намираща се в офиса жена, заедно с неустановените лица събаряли рафтове, чупили вещи, пръскали със спрейове стени и бюра. След това обвиняемият Боян Станков - Расате и неустановените лица напуснали офиса на Фондацията, уточняват от Софийската градска прокуратура.     

Наблюдаващият прокурор е преценил, че хулиганството, за което на Расате е повдигнато обвинение, по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. 

Досъдебното производство е започнато  в 05 РУ-СДВР под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП с оглед на това, че обвиняемият бил независим кандидат за президент в изборите, насрочени за 14.11.2021 г. Разследването било възложено на следовател от отдел „Следствен“ към СГП.

След разрешение на Централната избирателна комисия, дадено по мотивирано искане на главния прокурор след предложение на наблюдаващия прокурор в СГП, на Расате беше повдигнато обвинение, предявено му на 03.11.2021 г. от следовател от отдел „Следствен“ при СГП в присъствието на служебно назначен защитник.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, иззети са следи, приобщени са веществени доказателства, разпитани са множество свидетели и извършени няколко разпознавания, изготвени са две компютърно-технически експертизи, както и съдебно-медицинска и оценителна експертизи, приложени са и редица други писмени доказателствени материали. 

Обвиняемият Боян Станков - Расате е български гражданин, с висше образование, неосъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“, платима в пари, в размер на 5000 лева, която е внесена.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от Софийски градски съд. Разследването продължава по отношение на неустановените по делото лица. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право