Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева

56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Контрабандните цигари от задържания на 20 март микробус на бензиностанция във Велико Търново, са 800 000 къса в 40 000 кутии и струват на пазара 300 000 лева. Това са установили разследващите. Акцията бе на Икономическа полиция по оперативна информация и е най-големият удар от началото на година, а през миналата цялото иззето количество цигари без бандерол е било за малко над 200 000 лв.

Превозвачът на нелегалните папироси е 56-годишният Николай Николаев от Горна Оряховица. Той няма нито една криминална проява до момента и никога не е бил клиент на Темида. Има регистрирана еднолична фирма, но пред властите е заявил, че всъщност е безработен, а фирмата няма никаква дейност от доста години. Бусът е с пловдивска регистрация, а возилото е спипано на излизане от Велико Търново в посока Хаинбоаз.

Прокуратурата е постановила задържане на горнооряховеца за 72 часа и е поискала постоянен арест от съда. Случаят е много драстичен и показателен за контрабандните канали, които все още са на ход у нас. Въпросната марка цигари „Бизнес Роял“ въобще не съществувала в специалния регистър, където е посочено какви марки може да се търгуват в България. Така огромното количество не би трябвало да бъде на пазара дори и с бандерол. Акцизът от 800 000 къса е на стойност 162 200 лева и с успешната операция на полиция и прокуратура е предотвратена сериозна щета на държавния бюджет.

Назначени са експертизи по образуваното досъдебно производство. Николай Николаев е привлечен като обвиняем, но засега не давал никакви обяснения .

Коментари

Задължително поле