Прокуратурата проверява и сигнал за документни престъпления във Фонда за лечение на деца

Бивши членове на обществения съвет към Фонда за лечение на деца са сезирали прокуратурата за документни престъпления. Това съобщи говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова по БНТ. Сигнал за нередности са подали и от Министерството на здравеопазването: за нарушения, открити при проверка на специално назначена комисия от Министерството.

127 страници разясняват резултата от проверката, a в 24 от тях информацията е прикрита, защото вече е в прокуратурата. Здравното министерство е подало сигнал в края на януари.

Според ведомството голяма част от нередностите са извършени по време на управлението на проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка. Проф. Пилософ пък определи доклада като некоректен. Бившият директор подал възражение срещу констатациите в него през декември, но не получил отговор на жалбата си.

И още един сигнал за нарушения ще бъде разгледан от обвинението. Той е от бивши членове на Обществения съвет към Фонда, но няма връзка с констатациите в доклада.

"Наблюдаващият прокурор възложи проверка по този случай. Ще бъдат снети обяснения от всички запознати със случая лица, ще бъдат изискани и приложени копия по всички документи, ще бъдат изготвени необходимите експертизи", заяви Невена Зартова, говорител на Софийската районна прокуратура.

В срок от 30 дни трябва да бъде решено дали нарушенията ще влязат в съдебната зала. И докато очакваме прокуратурата да се произнесе засега едно е категорично - промени в правилника на Фонда за лечение на деца ще има. Вече е проведена и първата среща с членове на Обществения съвет. Министерството на здравеопазването очаква предложения за промени, които ще улеснят работата на институцията

Коментари

Задължително поле