Прокуратурата протестира изменена присъда на шофьор, убил колоездач

Апелативна прокуратура – Бургас протестира решение на Апелативния съд, с което е изменена присъдата на Окръжен съд – Бургас, по която бе наложено наказание от 17 години „лишаване от свобода“ спрямо Владимир К. Той е подсъдим за това, че на 03.12.2017 г. в гр. Приморско, ул. „Трети март“, непосредствено след кръстовище в посока изхода на гр. Приморско, срещу бензиностанция, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение, като управлявайки превозното средство със скорост 94 км/ч. – превишена за населеното място, навлязъл в средната пътна лента, предназначена за насрещно движещи се превозни средства, и допуснал пътно – транспортно произшествие с насрещно движещият се по пътното платно велосипедист Е.Д., и по непредпазливост причинил смъртта му, като деянието е извършено в пияно състояние – 2.70 промила на алкохол в кръвта, деецът е избягал от местопроизшествието и деянието представлява особено тежък случай – престъпление по чл.343, ал.3, б. „б“, вр. ал.1, б. „в“, вр. чл.342, ал.1 от НК.

Апелативен съд – Бургас измени присъдата на предходната съдебна инстанция и намали наложеното на Владимир К. наказание „лишаване от свобода“ от 17 години на 10 години, а също така измени обвинението, приемайки че деянието не представлява „особено тежък случай“.

В депозирания протест е посочено, че Апелативна прокуратура – Бургас приема наложеното от съда наказание от 10 години „лишаване от свобода“, като явно несправедливо и следва то да бъде завишено, а също така, че деянието трябва да бъде квалифицирано като „особено тежък случай“.

Протестът на Апелативна прокуратура – Бургас ще бъде разгледан от ВКС – София, който е компетентен да се произнесе по него.

Коментари

Задължително поле