Прокуратурата с остър коментар за изказването на Костадин Костадинов по адрес на вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Снимка: Булфото
Костадин Костадинов

"Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата особено, когато това се случва от парламентарната трибуна. Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи", заявиха от държавното обвинение на официалната си страница във фейсбук.

https://www.facebook.com/Press.PRB/posts/143896371523777

В сряда лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов нарече от парламентарната трибуна вицепрезидента на САЩ Камала Харис "Камила", при което последва напомняне от страна на председателя на НС Никола Минчев, че е изговорил грешно името ѝ. Костадинов отвърна: "Бъркам ги животинските имена понякога". "Не от трибуната такива обиди", направи му забележка парламентарният председател.

От прокуратурата напомнят, че още преди месеца представиха експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.

Ето какво още заявяват от държавното обвинение:

"Прокуратурата винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя правовото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и, когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии. Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси.

Призоваваме към спазване добрия тон в гражданското общество, отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи. В демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение.

Прокуратурата и занапред ще подхожда принципно и безкомпромисно като ще изпълнява своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители."

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика