Прокуратурата: Част от спечелилите от лотарийни игри, които се показват, не са истински

От жилище на Васил Божков са иззети множество картини, за които се предполага, че имат стойност на културни ценности. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. При претърсване на казино пък са иззети 400 хиляди лева.

Експерти извършват оценка на картините. Те трябва да кажат дали става въпрос за движими културни ценности, добави тя.

По думите й, има доказателства, че бизнесменът е предложил като дар по 10 000 лева всеки ден на длъжностно лице от Държавната комисия по хазарта, за да внася предложения за отнемането на лицензи от конкурентни дружества.

"В бюджета липсват половин милиард лева - сума равна на коледните надбавки за всички пенсионери а 10 години", каза Милева. За всичко това е уведомена КПКОНПИ, НАП и министърът на финансите.

"Част от лицата, които се излъчват в публичното пространство като спечелили от лотарийни игри, не съществуват реално", каза наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов. По думи му, тепърва ще се правят проверки в тази посока. "Събрани са такива данни и е образувано дело в друга прокуратура, което вече е присъединено към разследването на Спецпрокуратурата. Възложена е проверка на КПКОНПИ, обясни Фердинандов.

На Божков е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действаща от 2014 година на територията на цялата страна. Групата е извършвала принуда, изнудване, длъжностни престъпления, подкупи пране на пари, изброи говорителят на главния прокурор. "Разпитани са голям брой лица, които свидетелстват за престъпната дейност на групата", добави тя.

Пет лица са привлечени в качеството им на обвиняеми, като 4 от тях се намират извън пределите на България и се издирват.

По непотвърдена информация, единственият задържан за момента, на който е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, е бившият председател на комисията по хазарта Огнимир Митев, който беше освободен от министър Владислав Горанов през 2018 г.

Отново по непотвърдена информация, един от 4-мата, които се издирват е Георги Попов, който държи контролния пакет от акциите на ПФК Левски.

Събрани са множество доказателства, които към настоящия момент се анализират и предстои да се установи съпричастността на всичките задържани 19 длъжностни лица, обясни Милева.

Съпругата на Васил Божков не е задържана и по отношение на нея не е повдигнато обвинение, а само е извършено претърсване в жилието, уточниха от прокуратурата.

„Това е най-мащабната операция, която сме провеждали досега”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Директорът на АДФИ Георги Начев потвърди, че от проверките се установява, че в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева. Според Начев сумата може да нарасне, при условие, че информацията, която им е подадена се различава от действителността. Комисията по хазарт не е реализирала административно-наказателна отговорност за регистриране на таксите, каза още той. Начева добави, че информацията от инспекцията е предоставена на КПКОНПИ, на министъра на финансите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право