Прокурор Ангел Кънев: Нено Димов остава в ареста, обвинен е в умишлена безстопанственост

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с водната криза в Перник. Това заяви на брифинг наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Димов, в разрез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове, е разрешавал водоползване от язовир "Студена" за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно уведомяван писмено за това, че нивото на водата в язовира намалява и то значително през последните години. Така според прокуратурата министърът е нарушил служебните си задължения.

Министър Нено Димов прекара нощта в ареста на столичното трето РПУ. Той беше един от десетките отведени за разпит при вчерашната акция на Специализираната прокуратура, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност" и Антикорупционната комисия заради водната криза в Перник.

"Установено е, че министърът в разрез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове е разрешавал водоползване от язовир "Студена" за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно уведомяван писмено за това, че нивото на водата в язовира намалява и то значително през последните години. Така според прокуратурата министърът е нарушил служебните си задължения и в периода от 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 година е издавал разрешителни за промишлено водоползване на определени дружества и то в пъти по-големи, макар притокът в язовир "Студена" да е намалял драстично. Същият умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния режим на язовир "Студена" въпреки наличието на всички изискуеми доклади от различни институции. По този начин е довел до значителни щети, изразяващи се в изразходването на милиони литри вода, което пък от своя страна е довело до намаляване на питейната вода за жителите на община Перник", допълни Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Става въпрос за дружествата "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник", както и за още 16 малки дружества, които са на теротирията на "Стомана Индъстри", уточниха разследващите. По техни изчисления, причинената щета е за над 11,8 млн. лева. Проверява се дали екоминистърът е получавал облага за това.

Ако министърът не беше пописвал тези разрешителни, към комента в язовира щеше да има над 7 млн. кубични метра вода, достатъчно, за да бъде избегнат водният режим, каза Ангел Кънев.

Наказателното производство е образувано преди месец. Събраните доказателства са над 48 тома. Проверяват се и всички действия около ремонта на язовирната стена, управлението на водния ресурс от съответните длъжностни лица и действията на служителите на ВиК-дружеството.

Не е констатирано изпускане на воден обем при ремонта на язовирната стена, който е извършен по специален способ, под вода, уточниха разследващите.

Нено Димов е задържан за 72 часа, тъй като от прокуратурата са преценили, че ако остане на свобода би могъл да повлияе на разследването.

От прокуратурата не изключиха възможността да бъдат повдигнати обвинения и на други хора.

Коментари

Задължително поле