Прокурор Валентина Годжова удостоена със знак „За заслуга“ от Сотир Цацаров

Отличието е за осъдени трима апаши за серия от 31 кражби от 17 населени места

Главният прокурор Сотир Цацаров награди Валентина Годжова от Районната прокуратура във Велико Търново. Прокурорката е удостоена със знак  „За заслуга“ за висок професионализъм  в работата й като наблюдаващ прокурор по конкретно досъдебно производство.

Отличието и бе връчено от ръководителя на Апелативната прокуратура в старата столица Огнян Басарболиев.nagrada1_800x451

"Наградата е за отлично изпълнение на служебните задължения като наблюдаващ прокурор по досъдебно производство с влязъл в сила съдебен акт, с осъдени три лица. Престъплението е извършено в периода 2010 - 2011 година", информираха от Апелативната прокуратура.

Това са поредица от 31 кражби на вещи от частни имоти, извършени  в 17 населени места в различни общини -Свищов, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Стражица, Борово, Бяла, Лясковец на територията на две области-Велико Търново и Русе. От престъпните деяния са пострадали 34 собственици.

Това е известното дело, при което през 2011 г. при акция „Душманите“ в горнооряховското село Драганово бяха намерени и иззети значителни количества вещи, предмет на кражби.

Групата беше тормозила продължително време чрез дръзки набези граждани и юридически лица. Посегателствата ставали нощно време, при дълбока конспиративност и отработен механизъм на действие. Така за кратко време върлите апаши изнасяни от домовете значителни количества вещи –  месо във фризерите, механични и електрическите инструменти – дрелки, електрожени, моторни триони, заваръчни апарати, медни предмети – котли, тави, казани.

Плячката им включваше още дрехи, раници, ракия, велосипеди, ловни трофеи, удължители, домашни животни – овце, кози и кучета,  гуми за автомобили, а от фирми – значителни количества торове, препарати за растителна защита, инструменти.

Трима от извършителите веднага са задържани и съдът определя мярка за неотклонение задържане под стража, а четвъртият е с тежки заболявания, непозволяващи задържането му, като по-късно е починал. Наблюдаващият прокурор Валентина Годжова е ръководила лично разследването от образуването му, участвала е в организиране и провеждане на акцията по задържане на лицата, в действия по разследването и сама е извършвала такива.

Обвинителният акт срещу извършителите е внесен в съда, како прокурорът е участвал във всичките 23 съдебни заседания пред ВТРС. Делото приключва, след пет години  разглеждане на всички съдебни инстанции, като тримата извършители са осъдени на ефективни наказания лишаване от свобода в размер на общо 17 години затвор за тримата злодеи. Единият от тях е върнат в България с Европейска заповед за арест. И тримата са искали възобновяване на наказателното производство което наскоро съдът е отказал. Окончателно наказателното производство е приключило март тази година. Тримата са задържани и вече изтърпяват наказанията си лишаване от свобода.

Коментари

Задължително поле