Прокурор Иван Гешев: Действията срещу Баневи не идват от конкуренти

Снимка: Архив

Зам.-главният прокурор Иван Гешев отхвърли вариант действията срещу Баневи да идват от конкуренти.

„Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение че нямат бизнес. Те само режат на скрап предприятия. Няма бизнес, който е конкурентен на техния“, коментира пред Нова тв зам.-главният прокурор.

„Факт е, че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лв. в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани”, каза Гешев във връзка със свое твърдение отпреди дни, че към Баневи има обвинение за пране на над 1 млрд. лв.

„Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв. говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат”, уточни Гешев.

Иван Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 млрд. лв. е трудно да се докаже. „Баневи са обвинени и за престъпление организирана престъпна група, за пране на пари, както и за длъжностни присвоявания”, уточни той.

„Профилът им е такъв, че съществува реална опасност, ако бъде взета мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража”, да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателство”, заяви още Иван Гешев.

По думите му средствата, с които се доказват тези престъпления, са по-скоро документи и експертизи, а не свидетелски показания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право