Вицепрезидентът дари месечната си заплата на столичната Спешна помощ

Четвърти пореден ден гори пожар в района на АЕЦ „Чернобил“

Извършител на седем грабежа поиска да се върне при 4-те си деца Недко-Арапа, нападал шуменки, остава в ареста

Стадион „Васил Левски“ с модерна система за видеонаблюдение

Дончев към президента Радев: Нека всички да се смирим и да си гледаме работата (ВИДЕО)

Девня Цимент АД достави предпазни средства на медиците в Девня

Борисов и посланик Херо Мустафа спазиха социална дистанция на среща в МС (СНИМКИ) САЩ и България стоят рамо до рамо, декларира американският дипломат

Местната власт и бизнесът в Девня подемат дарителска кампания Кмет и съветници даряват заплатите си в помощ на закъсали семейства

Издадоха 56 акта за разходки в паркове и групово пиене на бира по улиците КПП-та не пускат по около 150 коли на денонощие да влизат в Търговище

В Бургас Общината плаща тестовете на спешните медици

Ученици благодарят на медици

Студентският съвет на ВТУ настоява пред МОН за бройки в специалностите „Политология” и „Туризъм” Второ писмо изпратиха студентите, подкрепи ги и Градският ученически парламент в старата столица

Жертвите на коронавируса по света вече са над 75 хиляди

Съдът в Бургас предаде белгийски поданик на гръцките власти

Бързи производства срещу нарушители на карантина в Разградско Международен шофьор, под карантина, отишъл в КАТ да си подновява книжката

Прокурор Иван Гешев: КТБ е най-голямата финансова измама в новата българска история "С тези пари можеше да се превъоръжи армията"

Дали обвиняемите са виновни за КТБ ще реши съда. Прокуратурата разполага с най-големия обем информация. Това заяви модещият прокурор по мегаделото Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

По думите му случаят КТБ е най-голямата финансова измама в новата българска история и не може да се сравни с никоя друга афера.

„С тези пари можеше да се превъоръжи армията“, подчерта Гешев. „За първи път има вътрешен одит на банката, има експертиза на цялостната дейност на кредитиране. За първи път има щета, която е съизмерима с проценти от БВП на страната“, допълни прокурорът.

Той добави, че делото КТБ е изключително сложно. „Причината за недоверието на обществото е неефективният процес“, каза още Гешев.

Предметът на това разследване са 2,5 млрд. лева кредити, които според прокуратурата са присвоени, както и престъпления по служба от длъжностни лица от БНБ.

Прокурорът посочи и няколко лъжи в медиите за банката. На първо място – че КТБ била здрава и устойчва банка. Това е личният портфейл на собственика, каза Гешев. Той изтъкна, че са прегледани 162 кредита на стойност над 3 млрд. лева, като повечето от тях са дадени на дружества без оперативна дейност – преди и след вземането на кредитите. Имало и дружества, създадени дни преди вземането на заемите.

При проверката пък се установило, че в кредитните досиета липсвали документи що се отнася до 68% от проверените случаи. При сключени анекси пък липсвали каквито и да е документи. Кредитите били одобрявани средно за 1,7 дни, а за 70% от заемите одобрението е било в рамките на по-малко от ден.

„2011 година капиталът е изяден и е липсвал и ако БНБ си е свършила работата тогава лицензът на банката трябваше да бъде отнет. Активите на банката са малко над 1,3 милиарда, в тях влизат кошчета за боклук, химикалки. Милиард и половина са раздадени в пликчета и чувалчета. Над милиард са разпилени във вложения, в ТВ7 са налети 300 милиона лева“, каза още Иван Гешев

Очаквайте подробности

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Абсолютно вярни и затова трябва незабавно да започне делото и да има скоро осъдени.

  2. Дупнишката Популярна каса ..е следващата над 4 000 000 лв,откраднати от собствениците й от излъганите вложители !?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.