Пролетен сафрид пълни рибарските мрежи

Пролетен сафрид пълни рибарските мрежи

Започна далянджийският сезон в заливите

 Появи се рибата "морска врана", от която в морските кръчми приготвят деликатеси

5 лева за кило дребен сафрид на борсата в Бургас

Първият пролетен сафрид напълни мрежите на рибарите. Край Созопол, на прословутия далян "Чайка", пасажи от дългоочакваната риба зарадваха морските вълци. Рибарите от селището край Бургас - Ченгене скеле пък споделиха, че сафридът минал и край техните лодки, наловили малки количества, но след два дни изчезнал. Сега го дебнат отново.

Култовият далян "Чайка", където е сниман "Оркестър без име" обаче работи с пълна пара. Заведението над даляна от седмица е отворило врати и посреща първите туристи. "Вземаме риба направо от лодките. Пролетният сафрид се харчи като топъл хляб. Поръчват го на скара или пържен. Има още попче и меджид", обясни управителят на заведението.

Хит по морските ресторанти тази пролет е супа от рибата "морска врана". Тя често се заплита в мрежите на далянджиите. От нея става чудна чорба, разказват риболовците. 

Морската врана е дълга 60 сантиметра,  със сребристо тяло и сиво-черна окраска на гърба си. В Черно море се среща рядко, но от 2019- та година насам ,  има необичайно нашествие от нея. Предпочитана е и за вкусна рибена чорба, но и за скара от купувачите, обясняват търговците.

На рибната борса "Краснодар" в Бургас , вече има пресен сафрид - по 5 лева килограма. Дребен е , и затова цената му е колкото на едрата цаца. Има и дребна цаца- по левче килото. Тя става за плакия с домати, или за палачинки. Сафрид  може да се намери по 3 и 4 лева за килограм.

4 лева е черната мида с черупката, а зарганът върви по 15 лева , 10 лева са пресните скариди. На сергиите предлагат  още чернокоп по 10 лева и по 15 лева, както и паламуд от миналата есен - 10 лева килото.

Гръцката риба "фагри" върви по 16 лева за килограм, но по цена на борсата, както обикновено, никоя риба не може да бие калкана - заковал е 35 лева.

Най-четени