Пролетният сафрид излезе в Ахтопол

 

Рибарите на юг вадят пълни мрежи

 

Продават направо от лодките, по 10 лв. за килограм

В Ченгенето много водорасли, ловят само скарида и чакат по-добра слука

"Излезе пролетният сафрид. На седмото небе сме от радост." Това съобщиха рибари от Ахтопол. Забраната за улов на попчета с мрежи падна миналия петък- на 15- ти април. Още в събота, те влезли с лодките си в морето и не могли да повярват- във водата направо вряло от сафрид. 
 
"Най- много през уикенда хванаха колегите на даляните. По един тон сафрид напълнил мрежите им", въодушевено разказаха рибарите. Те обясниха, че продават рибата направо от лодките си на 10 лева килограм. На едро сафридът вървял по 8 лева килото. В мрежите им освен сафрид, се хващали и цаца, и хамсия.
 
Морските вълци чакаха пролетния сафрид около 24 май, но този път пасажите подраниха. Вероятно, защото времето рязко се затопли и през уикенда термометрите показваха и над 30 градуса. Сафридът обаче се е появил само край Ахтопол. Нагоре, в залива към Бургас, пасажите все още ги няма.
 
Кафеникави водорасли, вместо сафрид, е довлякло морето по брега край рибарското селище на Бургас Ченгене скеле. "Брегът ни направо жабуняса. Водораслите цъфтят, морето ще си ги отнесе, така както ги довлече", казаха морските вълци. 
 
Те не влизат за риба, още повече, че в неделя излязъл силен вятър. Мнозина пробвали да уловят скарида с "винтери", но слуката не била кой знае колко добра.
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони