Пролетни температури идват след седмица

Чувствително затопляне и пролетни дневни температури ни очакват през следващата седмица. Според прогнозите още от идния вторник ще има много слънце, а през деня на много места в страната стойностите ще достигнат 14-15 градуса, заяви пред „Труд“ синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков. По думите му приятното и топло за сезона време в цялата страна ще се задържи поне до следващата събота.

Топло за сезона ще бъде и днес, лека-полека още утре пролетта ще напомни за себе си. Ще се радваме на много слънчево и спокойно време. В Северозападна България се очакват максимални температури до 13-14 градуса, а на останалите места в страната ще е около 6-7 градуса.

„В събота, неделя и понеделник обаче времето отново ще се развали и на много места в страната се очакват валежи. Те ще са предимно от сняг, а в източните части на страната, където ще е най-топло - и от дъжд“, посочи Петър Янков. По думите му валежите ще са слаби и няма да се натрупа нова снежна покривка.

В последните дни на февруари - след 26-и и в началото на март обаче валежите почти навсякъде ще преминат в сняг. Очаква се те да са около 15-20 литра на кв. метър. Тогава ни очаква и застудяване, като минималните температури ще паднат до около и под -10 градуса.

Следващият валежен период ще е около 8-10 март.

Според Янков поне до средата на март условията ще останат подходящи за ски и в края на февруари ще вали най-много в Рила и Пирин. Не се очаква рязко нахлуване на южен вятър, който бързо да разтопи снеговете и да предизвика преливане на водоеми, обясни още синоптикът.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България