Отдушникът на зодиите в кризата

Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

ГЕРБ предлага законови промени за небостъргачите в София Предвиждат се 3 зони, където да могат да бъдат правени високи сгради над 125 метра

ГЕРБ предлага промени в Закона за устройство и застрояване на София, който ще бъде внесен в следващите седмици, обяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

„Огромните инвестиции, които бяха направени в София, доведоха до това да има все повече желание от страна на инвеститорите да строят високи сгради небостъргачи. Една от причините за внасянето на законопроекта е именно регламентирането къде може да бъдат направени такива сгради и къде -не“, обясни депутатът.

„Законопроектът ще предвижда 3 зони, където да могат да бъдат правени високи сгради над 125 метра“, заяви Александър Ненков. „Едната зона ще бъде около 7-ми километър на бул. Цариградско шосе“, където и до този момент има сериозен инвеститорски интерес и вече има реализирани такива проекти“, поясни той и допълни, че втората зона ще бъде в район „Люлин“, където е връзката с Околовръстен път. „Третата зона, където се предвижда да се правят високи сгради, ще бъде в района около и зад Централна гара, където според главния архитект високите сгради няма по никакъв начин да затруднят живущите около тях и няма да нарушат гледката“, посочи Александър Ненков.

„Изискването в закона ще бъде категорично, че всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хил. кв. м., трябва да има т. нар. транспортна симулация, която показва, че когато сградата бъде построена няма да наруши трафика в квартала“, обясни народният представител от ГЕРБ. „Със законопроекта много точно дефинираме какво е зелена система, разширяваме обхвата. Там където един имот, междублоково пространство или място с детска площадка попадат в обхвата няма как да бъдат с промяна на предназначението именно за строителство. Собствениците на тези имоти ще бъдат отчуждавани по предвидените в закона срокове“, поясни Александър Ненков.

„Важно е законопроектът да бъде разработен с помощта на всички гилдии, парламента, граждани. Трябва да търсим баланс между неспирането на инвеститорския интерес и това да запазим облика, зелената система в полза на гражданите на София“, каза още Ненков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.