Пропагандата е дълбоко несъстоятелна относно Америка

60 процента от валутните резерви в централните банки по света са в долари

Такава сърцераздирателна несъстоятелност се лее от руските опорни хора и медии по отношение на Америка, че човек да не знае с глас ли да се смее или да изпадне в тихо умопомрачение. Седнали кремълските говорители да дърдорят как Америка се проваляла като държава. Как доларът щял, ти да видиш, да бъдел изместен. Как Щатите вече не са фактор. Как Русия щяла да изгради нов световен ред. Ситуацията е - те не го пускат в селото, той кмет иска да става. Но нека все пак обсъдим този пленителен наивитет, който се бърбори от руската страна.

Първо беше „дедоларизацията“. Русия и нейните опорни хора, включае у нас, продъниха ушите на всички ни в социалните мрежи как, видите ли, Кремъл щял да постави основите на „дедоларизация“. Впрочем, да им се ненагледаш на изразните средства - в Украйна щяха да правят „денацификация“, пък по света - „дедоларизация“. Въобще, декласация е думата, която може да се ползва в случая. Цялостна, всеобхватна, всепоглъщаща декласация на Русия, която сама не осъзнава собствената си малозначителност на международната арена в случая. Но тръгнала да „дедоларизира“ и „денацифицира“. Несериозна история.

Но, ако се върнем на долара, руската страна тиражираше една измишльотина, че БРИКС щял да въведе собствена валута, която да изместела долара. После, разбира се, се оказа, че това са глупости. Никаква валута няма и няма и да има. А за изместване на долара и дума няма как да се каже, защото просто няма как да стане. А и няма и защо. От една страна трябва да е ясно, че близо 60 процента от валутните резерви в централните банки по света са в долари. Останалата част от парите на банките са или в евро, или в канадски и австралийски долари, швейцарски франкове и прочие. Никой не държи рубла. В юани са едва три процента от световните валутни резерви.

Като към това добавим факта, че в долари се търгува петролът, стоманите, рудите и всички други основни стоки, които оформят гръбнака на световната икономика, приказките за „дедоларизация“ започват да изглеждат още по-абсурдно. Русия, чиято валута е с приблизителната тежест на някоя бедна африканска държава, щяла била да премахва долара и да изградяла нова финансова архитектура на света. Понеже е много способна във финансов план, затова народът на страната живее бедно, при все че земята им е изпъстрена с природни изкопаеми от цялата менделеева таблица. Арабите с един петрол превърнаха пустинята в рай, а руснаците с петрол, газ и почти всички видове метали на планетата живеят в нищета и войниците им се налага да крадат перални от Украйна.

Има и още нещо. Фиксацията на Русия към БРИКС е меко казано нелепа. БРИКС не е и няма как да е алтернатива на Г-20 и на политическия дневен ред на свободните и демократични държави. БРИКС съществува като хлабаво образувание, което кажи-речи се е свело до една среща годишно. МЕРКОСУР, икономическият съюз на Южна Америка, който е печално известен с рехавата си организационна и политическа тежест, е значително по-важен организъм от БРИКС. Което говори много.

Като цяло Русия дълбоко не разбира какво движи свободните общества. В Кремъл и Пекин са свикнали политиката и икономиката да се формират „по решение на ръководството“. Свободата на мисълта, съвеста и словото са силно ограничени или фактически несъществуващи като логиката на двете големи авторитарни държави е, че каквото кажат те, това е правилно и правилно е това, което казват те. Но не така работи останалата част от света. БРИКС няма как да е фактор на глобалната политическа сцена, защото в него, извън авторитарните Русия и Китай, участват още демократични, макар и развиващо се демократични, държави като Бразилия, Индия и Южна Африка. Няма как една демократична и една авторитарна държава да изградят мощен съюз, който да е алтернатива. Алтернатива на кое? На свободата? На демокрацията? И как ще стане? Индия, която има отколешни конфликти, включително погранични, с Китай, смятате, че ще завие към Пекин, а не към свободния свят ли?

Срещата на Г-20 наскоро онагледи дълбоката несъстоятелност на тази теза. Индия е демокрация, която макар и в развитие, се опитва да се оформи като партньор на свободния свят. В Ню Делхи добре разбират, че с авторитарните си уклони и манията си за величие, Китай се обрича на дългосрочна изолация. Въобще, Китай сякаш забрави, че „китайското икономическо чудо“ се дължи на западните, разбирай основно американски, пазари, технологии и подкрепа. В продължение на десетилетия САЩ инвестираше чрез свои компании в Китай. Изместваха се фабрики, създаваха се производства, гарантираха се пазари.

Без това Китай нямаше да е това, което е днес. Но колкото по-високомерен и самодостатъчен се чувства Пекин, толкова повече мястото му на световна фабрика се разклаща. Това освобождава пространство - Индия е в значително по-добра демографска ситуация от Китай, става все по-развита и конкурентна и е въпрос на време да заеме западните пазари. А това няма да стане, ако Индия се залепи за авторитаризмите на Китай и Русия.

Цялото това геополитическо упражнение на Кремъл да измести Вашингтон е просто наивно. Америка разполага с покупателната способност, населението, технологиите и най-вече свободата, за да продължи да е най-важната държава на планетата. Това няма да се промени със заклинания, мечти и фантасмагории. Казват руснаците и опорните им хора, че видите ли, ако Тръмп спечели изборите догодина, това ще е добре за Кремъл. Това е толкова невярно, колкото нещо въобще може да бъде невярно. Само ще припомня едно интервю на Тръмп в „Ню Йорк Поуст“ след руската инвазия в Украйна, в което той обяснява защо Путин не е посмял да нападне Украйна по времето на Тръмп. В кратце президентът казва, че е обяснил на Путин в прав текст, че ако Русия нападне Украйна, тогава САЩ ще бомбардира Москва. Явно заплахата е взета насериозно, защото по времето на Тръмп Кремъл не смееше да шукне по темата. Та, този ли Тръмп бил фен на Путин? Глупости и наивности. Да, американското общество е плуралистично, има всякакви мнения, включително и такива, каквито Кремъл би тълкувал в своя полза (макар често да не са!). Това не значи, че Америка щяла да остави Русия да си вилнее на воля. Не се е случвало и няма да се случи.

Въобще, руснаците не е лошо да обърнат повече внимание на собствената си порутена къщичка. Да положат усилия да подобрят благосъстоянието на собствения си народ. Да търсят как да живеят те по-добре. И да спрат да мечтаят другите да живеят зле като тях. Няма да им се получи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи