Просветният министър Красимир Вълчев пред “Труд”: Над 29 млн. лв. отиват за справяне с COVID-19 в училище

Министър Красимир Вълчев посочи, се надява децата ще се върнат в кланите стаи по-бързо.

5 млн. лв. за пречистване на въздух в клас

До 40 000 ученици изпадат от онлайн обучение

Над 29 млн. лв. от централния бюджет се отпускат допълнително за справяне с COVID-19 в системата на образованието. Отделно всяко училище може да използва до 15% от делегирания си бюджет за преодоляване на заразата. Това съобщи за “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

“14 млн. лв. вече са предоставени за преносими компютри. Още 15 млн. лв. предстои да се дадат до края на годината, с които училищата ще могат да закупят още компютри, пречистватели за въздух, да плащат допълнителни възнаграждения за работа в електронна среда и т. н. Между 10-15% от разходите за издръжка по делегираните бюджети на училищата за 2020 година също са пренасочени за справяне с вируса”, обясни Вълчев.

По думите му в някои училища вече са закупили пречистватели с техни средства от икономии. С допълнителните 15 млн. лв. имат възможност да си закупят още. “Прогнозираме, че ще го направят, като може би ще изхарчат между 1 и 5 млн. лв. за тази цел. Имаме над 40 000 класни стаи в системата, нямаме възможност да купим за всички, но по принцип е хубава мярка и със средствата, които ще предоставим, очакваме да се закупят няколко хиляди такива устройства”, каза министърът.

Общо делегираните бюджети на училищата възлизат на над 2,5 млрд. лв. Именно 10-15% от тях могат да отидат за борба срещу COVID-19. Като се изключат заплатите, чисто средствата за издръжка остават около 300 млн. лв., които също могат да отидат за справяне с пандемията.

От днес всички ученици са на дистанционно обучение до Коледа. По данни на МОН между 35 000-40 000 деца няма да се включат в онлайн уроците.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование