Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Протестиращи на среща с швейцарския посланик

На среща с посланика на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен отиват утре от 9:30 ч председателят на Политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев, кметът на село Марково – Пламен Кабаков и Юлия Бочева, която е представител на жителите на Белащица.

Повод за разговора е обръщението, което бе връчено на дипломатката на 27 ноември. 

„Поканата е продиктувана от близо едногодишния протест на жителите на селищата Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково и Гълъбово срещу действията на българския клон на швейцарската компания „Холсим”. Швейцарската компания носи отговорност за замърсения въздух в района, увеличената заболеваемост, тежката пътна ситуация в района в резултат на производствената й дейност“, съобщават от ПК „Екогласност“.

Оттам допълват, че „незаинтересоваността на „Холсим” относно опазването на околната среда и чистотата на въздуха  доведоха в последните години до рязко увеличение на респираторните заболявания сред населението, включително сред децата“.

Според „Екогласност“ лекари от региона разполагат с данни за повишаване на респираторните и астматични заболявания. Констатирани са изключителни вреди за здравето на местните жители, поради несъобразяването със здравните, екологични и етични норми от страна на концесионера.

„Тези действия на концесионера „Холсим” поставят под въпрос усилията на Конфедерация Швейцария за опазване на околната среда в България чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество, защото именно швейцарска компания руши екологията и здравето на хората. Концесионерът „Холсим” България бездейства по отношение възстановяване на нарушените територии и ландшафт по източните била на Калояновите възвишения, в северните части на централните Родопи и това е видно за всеки, който е посетил района“, пишат още от формацията.

„Швейцария е известна в България с прекрасната си природа, нека и нашата българска природа да остане чиста и привлекателна, нека швейцарските компании да не бъдат свързвани с разрушителни действия на наша родна територия. Тези действия на алчни инвеститори разколебават вярата и смисъла на 102 годишните двустранни дипломатически отношения, които имат двете страни“, добавят от „Екогласност“.

Още по темата

  1. Протестиращи с писмо до посланик

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.