Протести в Германия за българите Кънчо и Катя, които изгоряха заедно с децата

Съмнения за умишлен палеж споделят близките на загиналите в Золинген българи след пожар в дома им. Миналата седмица в града беше организиран голям протест, а участниците в него настояваха за възмездие и разкриване на истината за пожара, в който животът си загуби цяло семейство българи. Евродепутатът Илхан Кючук със свидетелски разказ за протеста, предава БНТ. 

Загиналите в пожара на 27 март са български граждани от турски произход. Кънчо на 28 г. съпругата му Катя на 29 г. и двете им момиченца - Галия и Емилия: на 3 години и на 5 месеца. Пожарът избухва в сграда, населявана предимно от мигрантски семейства. Такъв е впрочем и целият квартал.

Заради съмнения, че пожарът е умишлен, след трагедията в града се провежда голям протест. На него идва и кметът на Золинген. В своя позиция, качена на сайта на общината, пише, че е говорил дълго с роднините. По тяхна молба призовава гражданите да се въздържат от политически послания. Не става въпрос за нищо повече от дълбоко изпитана човешка болка, сбогуване твърде рано и голяма тъга, пише още Курцбах. Организиран предимно през социалните мрежи , протестът тръгва от центъра на Золинген и стига до подпалената сграда.

"Основният мотив, с който започна протестното шествие е да няма омраза. "Кайне касен Золинген" на български означава - не искаме омраза в Золинген"".

"И това го изричаха включително роднини на загиналите, което е много трудно в една такава ситуация когато хората по принцип търсят мъст, реванш".

В село Костиево почернените роднини на младото семейство, са в очакване на телата, за да ги изпратят в последния им път. Разочаровани са, че не са срещнали никакво съдействие от страна на българските власти в Германия. Дори се чудят защо техните близки ще бъдат транспортирани първо до Турция, а оттам до България. Категорично отказаха да споделят мъката си пред камера, но са покрусени от нелепата загуба на четирите млади живота. Разказаха ни, че са отишли с надежда за по-добър живот и препитание в Германия, но нещастието ги е сполетяло малко преди рождения ден на по-голямото им дете.

"Пожарникарите са казали, че това е ускорител за запалване. Не бензин, не нафта. Укорител за запалване, където са били залети от първия до последния етаж стълбите и пътят за бягство е бил неосъществим по този начин", разказва Мария Василкова – близка на загиналото семейство.

"По последна информация е имало заподозрян. Не ни казват имената, но той е имал алиби и разследването продължава. Така се надяваме и се молим този, който го е извършил да си понесе наказанието", добавя близката на семейството.

"Всички твърдят, че това е умишлено запалване, което е започнало от последния етаж. Било е неописуема картина, пожарът е влязъл вътре, имало опити да се излезе, неуспешни уви. И всички знаем това, което знаем - четирима души не са между нас", каза Илхан Кючук - евродепутат от ДПС.

Властите в града също установяват, че пожарът е бил умишлен, но казват, че няма данни за ксенофобски мотиви. От разговорите си със съседи и близки Илхан Кючук научил, че загиналите са живеели много добре и е имало разбирателство между отделните общности в квартала. Разказва ми, че в многолюдния протест след случая са участвали както българи, така и турци, и германци. Показва и свои видеа от шествието.

"И болката беше една и съща, скръбта, усещането на хората, един много труден момент, че се намира градът", допълни Илхан Кючук.

"Надявам се, защото преди 31 години е извършено същото деяние, огромна трагедия, даже по-голяма от сега. И тогава извършителите са били открити, осъдени, правовият ред е възтържествувал. Ние ще го следим това, колкото е възможно като политици, но преди това като граждани и хора с доблестна съвест", каза евродепутатът.

"Едно общество е спокойно и в хармония само, когато живее с усещането за справедливост", уверен е Илхан Кючук.

150 хиляди души е населението на германския град Золинген. Той се намира югоизточно от Дюселдорф. Една трета от населението на града са хора от Източна Европа, които живеят и работят в града. Голяма част от 50-те хиляди души чужденци са от турски произход - те са от България, Румъния, Турция и други страни от Източна Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа