Протести и сблъсъци в Тбилиси след като парламентът прие "руския закон"

Нови протести и блокада на основни пътища последваха одобряването на трето четене на спорния закон за "чуждестранните агенти" в Грузия.

84-ма депутати, предимно от управляващата партия "Грузинска мечта", гласуваха в подкрепа на нормативния акт, наричан от грузинците "руският закон", който класифицира медии и нестопански организации като агенти на чуждо влияние, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Разгневени демонстранти опитаха да пробият металните заграждения пред парламента, но бяха отблъснати от полицията, която използва сила срещу тях, предаде Euronews Bulgaria.

Има десетки арестувани, а някои от протестиращите са с наранявания. На този фон премиерът на Грузия защити закона, който отива за подпис при президента Саломе Зурабишвили.

"Това бе най-важният ден от гледна точка на укрепването на независимостта и суверенитета на нашата страна. Приемането на Закона за прозрачност на чуждестранното влияние дава силни гаранции за дългосрочен мир и спокойствие в Грузия и за преодоляване на т.нар. поляризация – необходимо условие за интеграцията на Грузия в Европейския съюз", коментира Иракли Кобахидзе – премиер на Грузия.

Кобахидзе допълни, че законът е приет с политическо мнозинство и опозицията няма право да предизвиква безредици по улиците.

САЩ и ЕС предупредиха, че законът за чуждестранните агенти застрашава европейското бъдеще на Грузия. Вашингтон дори заяви, че може да преоцени отношенията си с Тбилиси.

"Ако този закон бъде придвижен напред, без да отговаря на нормите на ЕС, ако тази реторика и клевети срещу Съединените щати и други партньори продължат, смятам, че отношенията ни са изложени на риск", заяви Джеймс О'Брайън – помощник-държавен секретар за Европа.

О'Брайън даде да се разбере, че Вашингтон може да спре изцяло помощта за Тбилиси, ако грузинското правителство разглежда американската администрация като противник, а не като партньор.

"Ако има насилие срещу хора, протестиращи срещу закона, САЩ ще наложат санкции на отговорните представители на грузинските власти", каза той.

Критици определят текста като "заплаха в руски стил" за свободата на словото и подкопаване на усилията Грузия да стане част от европейското семейство.

Процесът по приемането на закона бе съпроводен от ежедневни масови протести на граждани и опозиционни политици. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа