Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Петьо Блъсков: Народът решава дали София да я управлява човек като Манолова – ту от БСП, ту не е от БСП Не знам какво е направила като омбудсман, освен, че беше на всички протести, изтъкна главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

Приятел на убития Андрей Монов: Полфрийман не се е променил, никога не каза, че съжалява

Емил Костадинов, БСП: Въпросът вече e: или Нинова, или партията

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Полицаи изведоха барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Протест за свободата на словото, а не за неговите узурпатори

България има проблем със свободата на словото и той далеч не е този, който определена група медии, техните собственици и свързаните с  тях икономически, политически и задкулисни кръгове от години ни внушават. Отпадналото решение на ръководството на Българското национално радио за отстраняването от ефир на дългогодишния глас Силвия Великова по никакъв начин нямаше да засегне свободата на словото, защото то е целяло точно обратното – спасяването му от неговите узурпатори.

Великова е опитен журналист, но това далеч не я прави пример за обективен професионалист, който има достъп до най-големия радио ефир у нас. Тъкмо обратното, Великова години наред злоупотребява с предоставената й трибуна и вместо да отразява обективно случващото се в правосъдната система, тя представя дейността на съдии, прокурори и следователи през призмата на собствения си пристрастия и това, което е неприемливо по начин, който обслужва определени кръгове.

Няма предаване в ефира на БНР, водено от Великова и трибуна да не е получил противник на независимостта на държавното обвинение. Критиките към прокурорите изобилстват, докато служителката на общественото радио не пропуска да адвокатства на определена група съдии, известни с политическите си пристрастия. Представители на либералните неправителствени организации, особено тези, които имат да усвояват грантове в областта на правосъдието, са другата група “дежурни” събеседници на журналистката, както и знакови персони, обслужващи кръга „Капитал“.
Всичко това си пролича от реакцията на засегнатите, които видяха в намерението на ръководството на общественото радио засилване на обективността на журналистиката, риск, че ще бъдат лишени от високата трибуна, за чиято употреба от години бяха абонирани. Заради това не е изненадващо, че да протестират в защита на Великова се обявиха най-големите узурпатори на свободата на медиите – автори от корпоративни медии, политическите лилипути от “Демократична България” и познатите “професионални” протестъри.

Фарсът се оказа пълен, защото т.нар. Съюз на съдиите в България, известен повече като партията на Иво Прокопиев в съдебната власт, дори излезе с протестно писмо в защита на Великова, с адресати еврокомисарите Франс Тимерманс и Вера Йоурова. Нужни са само няколко клика в сайта на БНР и ще стане ясно, че в последните десетина години авторите на писмото от ССБ са сред най-честите събеседници на Великова. Щеше да е добре, ако ръководството на ССБ бе уточнило и дали не се намира в конфликт на интереси спрямо Силвия Великова, с оглед на възможността журналистката да е била наемана като консултант по проекти на магистратската организация.

Свободата на словото е проблем, който у нас за съжаление ще продължи да се задълбочава, след като срещу опитите за налагане на обективност се излиза на протест.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.