Противогрипните ваксини свършиха

Противогрипните ваксини вече са изчерпани в аптечната мрежа. Това съобщиха на пресконференция на тема: „Представяне на информационната кампания за грипа на СЗО“.

„Тази година в България ще вдигнем двойно броя на ваксинираните. У нас са внесени общо 280 000 дози, като голяма част от тях вече са използвани“. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Стана ясно, че от тези 280 000 – 160 000 са били пуснати за свободна продажба в аптечната мрежа, но те вече са изчерпани и днес не може да се закупи противогрипна ваксина.

Последните ваксини на кампанията ще бъдат доставени в началото на седмицата в Южна и Югоизточна България, където имаше забавяне, съобщи още доц. д-р Кунчев.

Към момента няма грип у нас, това сочат данни от референтните лаборатории. За последните 3 дни са изследвани 17 деца в тежко състояние. 3 от тях са дали положителна проба за риновируси, а 2 деца са с парагрипен вирус първа група.

На пресконференцията стана ясно, че най-добрата превенция и единствена срещу грипа е ваксината. Най-рискови да се разболеят от грип са хора на възраст над 65 г., бременни, деца и хора с компрометирана имунна система и затова към тях основно е насочена идеята да бъдат имунизирани.

Б езплатни противогрипни ваксини има само за хората над 65 годишна възраст. Голям процент от тези 120 хиляди ваксини вече са заявени, т.е. вече са при личните лекари и ще бъдат поставени.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве