Проучвания на Басейнова дирекция по Северното Черноморие сочат: Най-много мръсотия по брега има край канала море-езеро

Бреговете на Канал 2, който свързва Варненското езеро с морето и е любимо място за стотици риболовци, са едно от най-замърсените места по Черноморието. Това показват проучванията на Басейнова дирекция "Черноморски район" /БДЧР/ от последните 3 г. При първото от тях, проведено  по европроекта MARLEN, най-много отпадъци на сушата на север били открити край Канал 2 и на плажа в Крапец.

При прегледа на 8 ивици по цялото крайбрежие експертите изброили 18 009 боклука - предимно фасове, пластмасови бутилки и чашки, опаковки от чипс, бонбони, найлонови торбички. Друго наблюдение на 10 плажа, при което били иззети 3,4 тона отпадъци, показало, че най-мръсни са северният плаж на Дуранкулак и отново брегът край канала море-езеро във Варна.

От БДЧР провели и мониторинг на отпадъците, отложени по морското дъно и плаващи във водата. Резултатите още се обобщават, но основните източници на замърсяване са ясни - битови отпадъци, изхвърляни от туристи, крайморско строителство, незаконни сметища и канализации, уточниха от дирекцията. Сред застрашените зони попадат и селищата без пречиствателни станции - Дуранкулак, Крапец, Шкорпиловци, както и местността Иканталъка, където миналото лято без водопровод и канализация са работили 15 обекта. За констатациите са уведомени областните управители на Варна и Добрич. Резултат вече има - варненският губернатор е разпоредил на кметовете на морската столица и Долни чифлик да не издават разрешителни за поставяне на временни обекти в зоните без канализация, поясниха от БДЧР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България