Проучвания показаха, че хидрохлоринът не помага срещу Covid-19

Лечението на пациенти с COVID-19 с лекарството срещу макария хидрохлорин не е демонстрирало никакви позитивни ефекти и дори е предизвикало други здравни усложнения, според две нови проучвания, предава AFP.

Противовъзпалителното лекарство беше наречено от американският президент Доналд Тръмп, наред с други политици потенциална "ключова" терапия за борбата с COVID-19, след като първоначалните изследвания показаха, че то би могло да лекува болестта.

Въпреки това обаче няколко по-късни проучвания - едно от които финансирано от американското правителство - попариха надеждите за използването на лекарството в борбата с вируса.

В първото проучване, публикувано днес, на 15 май във Франция, са участвали 181 хоспитализирани пациенти с пневмония, причинена от СOVID-19.

Общо 84 от тях са били третирани с хидрохлорин, а на другите не са приемали препарата.

Изследователите са установили, че няма съществена разлика между групите що се отнася до здравословното им състояние в рамките на десет дни.

"Хидрохлоринът получи много внимание по света като възможен лек за COVID-19, заради позитивните резултати при малки проучвания", казват експертите, публикували резултатите от своите изпитания в журналa BMJ.

"Въпреки това изследванията не подкрепят използването му при пациенти, хоспитализирани с COVID-19 и които се нуждаят от спешна грижа".

При второ проучване в Китай 150 пациенти бяха разделени на две групи, първата от които е била третирана с хидрохлорин. След четири седмици китайските изследователи не са забелязали съществени подобрения в здравето на приелите лекарството. За сметка на това при първата група са започнали да се забелязват повече нежелани реакции на лекарства.

По-рано от Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) предупредиха, че няма индикации, че хидрохлоринът може да лекува COVID-19, а някои проучвания дори показват, че този препарат може да доведе до сериозни и понякога фатални проблеми със сърцето при пациентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука