Проучват четвърти сезон древен богородичен манастир от времето на Асеневци в Търново

Навръх църковния празник Успение Богородично-15 август стартира четвъртият сезон на проучване на древен Богородичен манастир в местността Френкхисар в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново. С финансиране осигурено от Министерството на културата и от спонсори продължават разкопките на неизвестната допреди 4 г огромна ранновизантийска базилика от времето на Асеневци. Сградата от преди 15 века се оказала с внушителни размери – дълга е 40 м и широка 20 м. Неин откривател е именитият археолог проф. д-р Хитко Вачев.

Проучват четвърти сезон древен богородичен манастир от времето на Асеневци в Търново

“Издигането на базиликата се свързва с ранновизантийски град, който е носел името Зикидева и е предходник на Търново. От историческите извори е известно, че в ранните векове след налагането на християнството като официална религия, епископският център е бил разположен в древноримския град Никополис ад Иструм. Зачестилите варварски нашествия обаче довели до преместването на епископията в района на днешно Търново и по-точно на хълма Царевец”, обяснява проф. д-р Вачев. Историкът допълва, че във втората половина на XX век е разкрит епископски комплекс, който се оказва свързан с трайното установяване на епископа в Зикидева.

През последния археологически сезон изследователите се натъкнаха на гробове към прилежащия некропол. Проф. д-р Хитко Вачев и Илиян Петракиев попаднаха на поредната сензационна находка. Археолозите откриха гроб на висш духовник от края на XIV век – началото на XV век под крепостните стени и бойните кули на Царевец.

“Оформлението на горната камера на гроба показва, че в него са положени останките на духовник с висок сан. Вероятно архиерей или митрополит. Свидетелство за това е, че духовникът е бил погребан в полуседнало положение. Навремето, за да заемат такава поза преди вкочаняването, са поставяли знатните духовници върху маса и са подпирали гърбовете им с възглавници. Такива гробове у нас има открити в Преслав, в Кърджали и Мелник. Подобно погребение не е разкривано от десетилетия”, изтъква проф. д-р Хитко Вачев.

Историкът допълва, че усилията при предстоящите разкопки ще са насочени към окончателното разкриване на архитектурните останки на църквата и на ранно-византийската базилика.

„Ще наблегнем и на проучването на некропола, който през миналата година даде добри резултати. Предвиждаме през този сезон да завършим разкриването на двете култови постройки, защото се изготвя проект за реставрация и консервация на обекта и той да стане достъпен за туристите”, коментира проф.д-р Хитко Вачев.

Археологът разкри, че уникална 3D възстановка ще “възкреси” сградата на важния царски манастир.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони