Професор едновременно е зам.-министър на правосъдието и преподавател в три университета

Освен зам.-министър на правосъдието в София проф. Николай Проданов е и преподавател в три университета в три различни града в страната по договори с общо работно време от 20 часа на ден.

На въпрос на "Труд" как съчетава 4 работни места с общо над 24 часа работно време на ден, проф. Николай Проданов отговори: „Трудно!“

От ВТУ казват, че Николай Проданов е уволнен дисциплинарно, защото не е водил лекции, а получавал заплата. Той отрича това и подготвя съдебна процедура

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, за когото преди дни гръмна новината, че е уволнен дисциплинарно от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ като преподавател, е отстранен за нарушаване на трудовата дисциплина. Това обясниха пред репортер на „Труд“ юристи на великотърновския ВУЗ. Той категорично отрича това да е вярно и обжалва процедурата в съда.

Според документите от обемната преписка по случая, става ясно, че проф. Проданов се е числил като преподавател в катедра „Публично-правни науки“ и е бил назначен на трудов договор с 8-часов работен ден.

По този повод през април тази година ръководството на висшето училище направило официално запитване до Инспекцията по труда дали са съвместими двете длъжности-като преподавател и като зам.-министър на пълен работен ден. Два месеца по-късно трудовите инспектори отговорили, че не може при двама и повече работодатели, работното време на един служител да надвишава 48 часа седмично. От инспекцията са подчертали още, че фактически не е възможно да се изпълняват задълженията с оглед на това, че едната месторабота е в София, а другата е във Велико Търново.

Ректорското ръководство на ВТУ направило официално запитване по казуса и до премиера Бойко Борисов като работодател на зам.-министъра, като била приложена и кореспонденцията с Инспекцията по труда. От кабинета на министър-председателя отговорили пространно, че като зам.-министър проф. Проданов може да съвместява пряката си работа с преподавателска дейност, стига да не е на трудов договор.

Междувременно обаче започнали да постъпват сигнали до ръководството на ВТУ, че проф. Проданов не се явява в университета и не чете лекции. Зам.-ректорът по учебната част проф. Стоян Буров депозирал докладна до ректора проф. Христо Бонджолов за въпросните твърдения. Ректорът издал заповед, с която разпоредил да бъдат сформирани комисии от университетски служители, които да извършат проверка и да установят дали проф. Николай Проданов влиза в часовете си по изготвения график.

"Проверката продължи четири седмици като 3-членните комисии в различен състав посещаваха кабинета и изчакваха през целия учебен час. В констативни протоколи за всяка дата те са отразили, че не е имало присъствие на преподавател, в някои от дните са се появявали студенти, но после и те спрели да идват и учебни занятия не са провеждани", обясниха от великотърновския ВУЗ.

С официални писма от ВТУ проф. Проданов бил приканен да даде писмен отговор защо не е взел нито едни от всичките 420 часа.

„При кореспонденцията преподавателят заявява, че ще съдейства за изясняване на случая. Казва, че не е отчел взетите от него часове в информационната система заради негов неволен пропуск. Впечатление прави обаче, че за два от дните, в които е правена проверката, той е представил служебна бележка, че е бил кръводарител, а за другия - болничен за здравословно неразположение за един ден“, уточняват извършилите вътрешните проверки и показват въпросните документи.

Преди да издадат заповедта за дисциплинарно уволнение от ВТУ, отново било поискано обяснение от проф. Николай Проданов, на което той отговорил като декларирал пълно съдействие, но и поставил 5 въпроса на работодателя си. От университета са категорични, че ще настояват професорът да върне парите, които е получил като заплата.

В същото време той е трябвало да изпълнява трудовите си задължения и като зам.-министър в правосъдното ведомство в София.

Междувременно пък се оказало, че освен във ВТУ, проф. Николай Проданов е преподавател също в университетите в Русе и Шумен като в русенския ВУЗ е на 8-часов договор, а в шуменския-на 4-часов.

Репортер на "Труд" потърси проф. Николай Проданов за коментар по казуса.

„Дисциплинарното уволнение се осъществява по определена процедура, описана в Кодекса на труда. Категорично мога да кажа, че уволнението ми е неоснователно, а процедурата, по която е направено-порочна! Не е редно журналист да е видял документи, с което аз не съм запознат и които не са ми представени. Водил съм си лекциите и стриктно съм изпълнявал задълженията си в университета, без това да пречи на работата ми в Министерството на правосъдието. Коствало ми е обаче много сили и лични затруднения, а насреща получих некоректно отношение. Това неминуемо ще доведе до съдебен спор и истината ще бъде доказана“, заяви проф. Проданов.

На въпрос как съчетава 8-часови работни дни в министерството и в два университета и 4-часов в още един ВУЗ, проф. Проданов заяви: „Трудно!“.

Той обясни още, че преподава дисциплината „История на българската държава и право“, която е задължителна за студентите от специалност „Право“.

„Тази дисциплина се преподава само от хабилитирани преподаватели, а такива в цялата държава на непенсионна възраст сме само трима. Огромна част от часовете ми са със задочници и затова занятията си ги водя по време на отпуски по 2-3 седмици непрекъснато, както и в съботите и неделите“, заяви проф. Николай Проданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване