Профсъюз издейства отпуск на геймъри

Огромен скандал избухна в световния киберспорт, след като невиждан разкол разтърси датския тим по CS:GO Astralis. Част от състезателите се оплакаха от некоректно отношение от страна на работодателя, а двама играчи – Gla1ve и Xyp9x, дори успяха да си издействат отпуск с помощта на профсъюз.

Новината идва ненадейно, тъй като доскоро „Astralis“ минаваше за еталон за професионалните отбори в електронните спортове. Освен със значителни успехи на състезанията, групата ръководена от спортния директор Каспер Хвид се отличава и със завидни постижения в бизнеса. Акциите на тима дори са пуснати на борсата и печалбата досега възлиза на 22 милиона долара. А пред екрана „Astralis“ побеждава много често и печели последните три мейджър турнира в популярния шутър.

Но дори непрекъснатите успехи имат обратна страна, а датчаните бързо го разбират, тъй като за да печелят се налага да участват на турнири по цял свят. Един от играчите публикува датите и спирките на турнето на тима – само за трите месеца от есента на 2019-а включва 10 презокеански и няколко по-малки полета. Някои отбори се опитват да ротират състава си и да дават почивка на състезателите си, но Хвид не прави така.

Каспер е известен със стила си на управление, който се основава на страх – заявил анонимен източник пред журналистическото разследване, станало причина за скандала. - Той представлява ръководството в контактите с играчите и често влиза в конфликти с тях.“

Хвид изготвил подробен график за работа в тима, който по нищо не отстъпвал на този в истинските спортни отбори. На играчите се позволява платен отпуск, но нямат право да го взимат по време на активния сезон. А след избухването на пандемията заплатите им били намалени с 30%, въпреки че тимът не загубил нито един от спонсорите си.

Затова Gla1ve и Xyp9x потърсили помощ от създадения преди 2 години профсъюз на играчите на CS:GO. Председателят му – бившият футболист Мадс Оланд, все пак успял да наложи на отбора да ги пусне в отпуск. Той отбелязва, че проблемът не засяга само „Astralis“, а почти всички играчи в шутъра като някои дори са сложили край на кариерите си заради непосилните маратони от самолетни пътувания и турнири.

Коментари

Задължително поле