Проф. Ангелов: Ваксината на "АстраЗенека" няма да се прилага на жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози

Ваксината на "АстраЗенека" няма да се прилага на жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов веднага след приключване на заседанието на Националния ваксинационен щаб.

Хора, които са получили първата доза от препарата и не са проявили нежелани реакции, могат да се имунизират с втора игла, подчерта здравният министър.

Тези обаче, които не желаят да получат втора доза от "АстраЗенека", могат да се ваксинират с втора доза на препарата на "Пфайзер/Бионтех", но не по-рано от 84 дни от първата доза на "АстраЗенека".

При хора, преболедували COVID-19 след първа игла, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторното потвърждение на диагнозата.

Преболедувалите коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторното потвърждаване на наличие на вируса.

Хората, които са само с първа доза, не могат да получат сертификат, тъй като ваксинационният цикъл се счита за завършен, когато са получили две дози от ваксината, обясни здравният министър.

Ако няма риск от тромбози или анамнеза от тромбоцитопения и не е имало проблеми при поставяне на първата доза, човек може да си сложи втора доза, ако иска, каза още Костадин Ангелов.

Ще направим такава организация, че да получат втората доза от ваксината на същото място, където са получили първата доза, допълни той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България