Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

Договорът за добросъседство със Северна Македония включва твърде много дейности, но фундаментът е заложен в един нормален, конкретен прочит на миналото. Това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия по историческите и образователните въпроси и бивш посланик на България в Северна Македония, по БНТ.

Вчера, след първото заседание на съвместната междуправителствена комисия, стана ясно, че България не приема датата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев, како предлага Северна Македония.

"В този смисъл, изпълнението на работата на комисията е да изчисти представите за миналото от онова, което подхранва една погрешна престава за съседа, в случая България. Митове и стереотипи трудно се разграждат - това се случва с добра воля", коментира проф. Димитров.

"Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални", допълни проф. Димитров.

Различията на двете държави за личността на Гоце Делчев, специалистът обясни със самия подход към неговия произход и историческа роля.

"Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука", добави той.

Има сериозни различия в оценките за делото, личността и произхода на Гоце Делчев, призна проф. Димитров.

Коментари

Задължително поле