Проф. Андрей Пантев за преместването на парламента: Потвърди се безсмъртната ни липса на традиции

Преместването на българския Парламент от неговия исторически дом в тронната сграда на комунистическия режим е върхова гавра със скрижалите и духа на нацията. Вестник “Труд” поде национална кампания за връщането на Народното събрание на България обратно там, където е писал историята.

Очакваме всички граждани на Републиката да я подкрепят, за да възстановим в пълна мяра величието и трагизма на българския Парламент.

Коментарът по темата на проф. Андрей Пантев:

Безсмъртната ни липса на традиции и приемственост отново е потвърдена. Хората по света почитат архитектурните и топографските места, откъдето е тръгнала всяка идея. Не одобрявам преместването на парламентарната пленарна зала.

След преместването си Народното събрание остава една празна зала, което означава, че празно е съдържанието на бъдещето.

Преместиха депутатите в зала “Георги Кирков”, където се правеха пленуми, различни мероприятия, а по-късно, във фоайето... и поклонения. В залата имаше живот, но не и парламентарен.

 

Още гласове в подкрепа

Румен Манов, историк и галерист:

Отрязоха пъпната връв на българската държавност

Местенето на депутатите в бившия партиен дом беше абсолютно излишно харчене на пари.

Първо, новата сграда, в която е бившата зала “Георги Кирков”, е прост опит за модернизиране, на копиране - да бъде нещо модерно от стъкло и метал. Но е окепазена старата архитектура - в тази зала всичко беше много по-стройно, в синхрон с тогавашното време. Не знам дали не беше паметник на културата и защо я разрушиха така, защо я разбиха. Като функционалност не е направена по-добре... Отстрани с тези ложи за патриарха, за президента - не е станало по-добре. Тази зала сега стои доста схематично и доста скучно.

Докато в старата сграда - там е духът на държавността, сърцето на държавността. Там, образно казано, витаят духовете на всички наши велики държавници - революционери, поборници, общественици, творци, които са оставили следа с говоренето, с духа си в старата сграда. Тя носи нещо, на което казваме традиция и памет. Паметта не може да се пипне, не може да се помирише, паметта не може да се сложи в джоба. Паметта може само да се чувства и да се осъзнава.

С преместването от старата сграда в бившия партиен дом се реже пъпната връв на българската държавност, на тази традиция, на този контюниетет, на това наслагване на поколения. Да, в Партийния дом можеше да има кабинети, офиси, но централната зала трябваше да си бъде в старата сграда. Да не би англичаните да не могат да си направят много по-хубав парламент. Но те стоят с традициите си - те казват - това е стола на Чърчил, това е стола на Маргарет Тачър, от тази трибуна е произнасял реч Чембърлейн... А ние какво правим - режем традицията, режем паметта и отиваме в някаква футуристична кутийка - бивша зала “Георги Кирков” - където дори не са се сетили да сложат на трибуната герба на България с надписа “Съединението прави силата”. Стоиш в някаква зала за партийни събрания. И то от коминтерновски тип...

Арх. Георги Стоилов:

Старата сграда излъчва силата на традицията

Старата сграда на българския парламент винаги е имала силата на традицията. При всички случаи тя е била и продължава да излъчва традиция. На Парламент. Новата - б. р. - на бившия партиен дом, независимо, че и досега се ползваше от депутатите - имат кабинети, заседават комисии - не стана парламент. Дали сега ще успее да завоюва мястото си? Докато не реши народът, докато не решат политиците, това няма как да стане.

Не съм сигурен дали беше правилно преместването на депутатите в новата зала. Но те го преместиха и толкова...

На въпроса къде да бъде народното събрание, ще отговоря така: Народното събрание си има къща, има си сграда, така както е в останалите държави по света.

Направиха новата зала. Добре. Но тя може да се използва за хиляди други неща, но не и за парламент. Малко се колебая, но това е моето мнение. Сега съм зает, подготвям изложба за моето цялостно творчество. Тя ще включва 160 мои архитектурни проекта, както и 100 акварела.

Николай Нанчев, диджей:

Унищожиха една от най-красивите зали

Преди години имах възможност да посетя зала “Света София” в бившия партиен дом. Останах възхитен от архитектурното решение. Сега, както и много други хора споделят във фейсбук, всичко това е унищожено. Позволявам си да се присъединя към техните мнения.

А те са, че се похарчиха десетки милиони, за да унищожат тотално една от най-красивите зали в България! Изкъртиха мрамор, гранит и махагон, за да сложат теракот, гипсокартон и ПДЧ. Изкъртиха най-красивия таван с най-големия кристален полилей в България, за да направят стъклен покрив тип селски мол с китайски LED лампи. Изкъртиха гипсови украшения с позлатени орнаменти, за да ги покрият с гипсокартон и да теглят един латекс отгоре.

Само в България можеш да похарчиш десетки милиони, за да унищожиш нещо скъпо, качествено и красиво, и да го замениш с нещо евтино, некачествено и грозно.

От фейсбук

Коментари

Задължително поле